Публикация

Вещество в пастата за зъби и сапуните крие риск за здравето

Добрата устна хигиена е важна не само за зъбите, но и за сърцето. Обаче може да ви бъде от полза да проверите съставките на продукта, който използвате.


Антибактериалните вещества, които често се добавят към пастата за зъби, могат да представляват заплаха за здравето. Също така тези съставки са широко използвани в продуктите за хигиена и козметиката.

Европейският  научен комитет по безопасност на потребителите предупреди, че веществото триклозан може да предизвика бактериална резистентност към антибиотици, и призовава за по-нататъшни проучвания за безопасност.

Американската агенция за храните и лекарствата също изрази своите опасения за бактериална резистентност, както и за това, че химичното вещество може да предизвика хормонален дисбаланс.

Триклозанът е разработен преди почти 50 години и за първи път се използва като препарат за измиване на ръцете, предназначен за хирурзи.

Няма съмнение, че има мощни антибактериални и противогъбични свойства. При тестовете на пастите за зъби надминава качествата на флуорида, свързани с предотвратяване на плака и заболяване на венците.

Има много малко доказателства обаче в подкрепа на използването му в сапуни и други продукти.

Лабораторните изследвания са показали, че триклозанът може да предизвика генни мутации в бактерии, което им позволява да се предпазят от него.

Когато това се случи бактериите стават резистентни, което може да повлияе на ефективността на различни антибиотици и други животоспасяващи лекарства.

Проучванията показват още, че вече има бактериални мутации на Е-коли, салмонела и листерия, които имат някаква степен на резистентност към триклозан. 

Коментари