Публикация

Вещество в пастата за зъби и сапуните крие риск за здравето

Антибактериалните вещества, които често се добавят към пастата за зъби, могат да представляват заплаха за здравето. Също така тези съставки са широко използвани в продуктите за хигиена и козметиката.

Европейският  научен комитет по безопасност на потребителите предупреди, че веществото триклозан може да предизвика бактериална резистентност към антибиотици, и призовава за по-нататъшни проучвания за безопасност.

Американската агенция за храните и лекарствата също изрази своите опасения за бактериална резистентност, както и за това, че химичното вещество може да предизвика хормонален дисбаланс.

Триклозанът е разработен преди почти 50 години и за първи път се използва като препарат за измиване на ръцете, предназначен за хирурзи.

Няма съмнение, че има мощни антибактериални и противогъбични свойства. При тестовете на пастите за зъби надминава качествата на флуорида, свързани с предотвратяване на плака и заболяване на венците.

Има много малко доказателства обаче в подкрепа на използването му в сапуни и други продукти.

Лабораторните изследвания са показали, че триклозанът може да предизвика генни мутации в бактерии, което им позволява да се предпазят от него.

Когато това се случи бактериите стават резистентни, което може да повлияе на ефективността на различни антибиотици и други животоспасяващи лекарства.

Проучванията показват още, че вече има бактериални мутации на Е-коли, салмонела и листерия, които имат някаква степен на резистентност към триклозан. 

Коментари