Публикация

Бебето е неспокойно - малко повече за коликите

Бебето е неспокойно - малко повече за коликите

Още през първите дни след раждането си човекът започва да усеща стомашни неразположения, чиято проява са бебешките колики.

Нервността на бебето, причинена от появата на колики, е свързана

в повечето случаи и с наличието на съпътстващ метеоризъм.

При такова състояние децата стават неспокойни, плачливи и отказват да се хранят, понякога с часове.

 

Поради несъвършената фермента система на детския организъм, той не винаги е способен да преработва хранителните продукти, които получава, без прояви на диспепсия, колики и метеоризъм. В резултат на това в червата на кърмачетата и по-големите деца могат да се развиват процеси, които да доведат до описаните състояния.

колики

 

Лекарите не винаги са сигурни каква е причината за коликите. Те смятат, че е много трудно да се прецени кое се появява първо - коликите или метеоризмът. Приема се по-често, че

бебе, което има колики, има и

метеоризъм, причинен от поглъщането на прекалено много въздух при плач. Даването на някакви лечебни средства не е ефективен начин за премахване на коликите, но помага за облекчаване на състоянието при повечето деца.

 

Когато едно здраво бебе плаче в определени часове на денонощието без някаква друга видима причина - глад, мокри пелени и т.н., то вероятно има колики. Те отзвучават спонтанно след третия месец от живота на кърмачето.

Някои педиатри са убедени, че коликите са свързани

често с темперамента на бебето. При част от кърмачетата е необходимо повече време да се приспособят към света или цикъла на смяна на деня с нощта.

 

Коментари