Публикация

Симптомите, които не са за пренебрегване

Повечето хора знаят, че определени оплаквания, като силни болки в гърдите или корема, налагат незабавен лекарски преглед, но за някои по-неопределени симптоми се колебаят дали да потърсят медицинска помощ.


Но има състояния, при които трябва поне да се прегледате. Някои от тях налагат по-спешни действия от другите, но нито едно не бива да се пренебрегва.

Безпричинно отслабване

Отслабването, без да се спазва диета, е мечта за доста хора, но в действителност може да е сигнал за здравен проблем. Ако за 6 месеца сте загубили 10% от теглото си – например 7 от 68 килограма, посетете лекар.

Необяснимото отслабване може да бъде причинено от различни състояния на организма, като повишена активност на щитовидната жлеза (хипертироидизъм), депресия, чернодробно заболяване, рак или други смущения, които пречат на процеса на усвояването на храната от организма.

Упорита или висока температура

Температурата не е болест, но често е знак за заболяване. В повечето случаи температурата показва, че организмът се бори с някаква обикновена вирусна или бактериална инфекция. Ако повече от 3 дни поддържате постоянна, макар и леко повишена температура, например 37,3, е задължително да се прегледате при лекар.

Ако имате проблем с имунната система или приемате лекарства, които я потискат, температурата не е благонадежден показател. Посъветвайте се с личния си лекар или с онколог кои признаци налагат взимането на мерки.

Постоянната температура може да е сигнал за скрита инфекция – от възпаление на пикочните пътища до туберкулоза. Понякога злокачествени заболявания - като лимфома - причиняват продължителна и упорита температура. Също така и някои медикаменти.

Недостиг на въздух

Чувството за недостиг на въздух - различно от причиненото от хрема или физическо усилие - може да е сигнал за сериозен здравен проблем. Ако се задъхвате, дишате тежко, хриптите, потърсете незабавно медицинска помощ. Недостигът на въздух в легнало положение или в състояние на покой също е симптом, който изисква незабавна лекарска консултация.

Причина за недостига на въздух може да бъдат хронично обструктивно белодробно заболяване, хроничен бронхит, астма, пневмония, съсирек в белия дроб (белодробна емболия), както и други сърдечни и белодробни проблеми. Затрудненото дишане може да се появи и при пристъп на паника - някои случаи на силна възбуда предизвикват физически симптоми.
 
Необясними промени в процеса на изхождането

Хората често се чудят какво значи редовен стомах. За всеки човек това е индивидуално, но за нормално се приема изхождането от 3 пъти на ден до 3 пъти в седмицата. Всеки е запознат с типичния си ритъм. Затова потърсете лекарска помощ, ако забележите необикновени или внезапни промени като: кървави изпражнения, диария, която продължава 1 седмица, запек с продължителност повече от 3 седмици, внезапни напъни за изхождане, черни или катранени изпражнения.

Промените в чревната функция може да са признак за инфекция или някакви паразити. Сред другите възможни причини е и ракът на дебелото черво.

Делириум

Делириумът е състояние на внезапно силно объркване и бърза промяна на умственото (душевното) състояние – от летаргия до превъзбуденост. Симптомите на делириума могат да бъдат забелязани от роднините и приятелите, а незабавната лекарска помощ е необходима при следните признаци: внезапно объркване на мислите, дезориентация - объркване на времето и/или мястото, внезапни промени в личността или поведението, например поява на агресивност, внезапни проблеми с концентрацията или паметта.

Промените в поведението или мисленето може да се дължат на много проблеми, включително инфекция, анемия, ниска кръвна захар, психически проблеми или някои лекарства, особено в началото на приемането им.

Внезапни пристъпи на силно главоболие

Главоболието е нещо обикновено и, общо взето, не е причина за безпокойство. Внезапното свирепо главоболие обаче може да е сигнал за сериозен проблем. Потърсете лекарска помощ, ако почувствате: внезапно свирепо главоболие като мълниеносен удар, главоболие, придружено с температура, схващане на врата, обрив, объркване или припадъци; промяна в досегашното главоболие, особено след 55-годишна възраст.

Последното може да подсказва артерит - възпаление на артериите в скалпа, мозъка и очите - рядко, но лечимо заболяване, което обикновено се проявява на средна възраст. Други възможни причини за тежките главоболия може да бъдат тумор на мозъка или аневризъм.

Внезапно прималяване, загуба на зрение или говор

Ако получите такива симптоми, всяка минута е от значение. Това са предупредителни знаци за инсулт (мозъчен удар) или т.нар. преходни нарушения на мозъчното кръвообращение, наричани често микроинсулт. Потърсете спешна медицинска помощ, ако почувствате: внезапна слабост или схващане на едната страна на тялото, внезапно притъмняване, размазано виждане или загуба на зрение, загуба на говора или затруднения при разбирането, внезапно замайване, нестабилност и/или падане, внезапно остро главоболие.

Чувство, че виждате внезапно светкавици пред очите

Внезапното усещане, че пред очите ви избухват светлини, може да е сигнал за отлепване на ретината. Незабавната медицинска помощ може да предотврати трайната загуба на зрение.

Чувство за засищане след прием на много малко храна

По-бързо засищане от нормалното или след поемането на по-малко храна от обикновено, което продължава повече от една седмица, изисква лекарски преглед. Чувството за засита може да е придружено с други симптоми, като гадене, повръщане, газове, температура и отслабване или напълняване. Информирайте лекаря си и за тях.

Възможни причини за бързото засищане може да са спазъм или възпаление на хранопровода, синдромът на раздразнените черва, както и по-сериозни проблеми като стеснение на изхода на стомаха (стеноза на пилора), преплитане на червата или рак на хранопровода.

Загряване, зачервяване или подуване на става

Подуването и зачервяването на ставата може да означава, че тя е възпалена и това изисква спешна медицинска помощ. Възможно е причината да е подагра или някакъв вид артрит.

Коментари