Публикация

Отчетоха похарченото за COVID-19 до момента

Отчетоха похарченото за COVID-19 до момента

Управителят на НЗОК, проф. Петко Салчев, обяви пред БНТ каква е сумата  за лечение на болни от COVID-19, похарчена до момента.  4, 453 млн. лева са разходвани в борбата срещу коронавирусната инфекция, каза той и увери, че пари в Касата има, но те трябва да бъдат разпределяни разумно. Проф. Салчев допълни, че почти всички болници в страната работят в нормален режим.

Най-голям спад се наблюдава в

денталната медицина, където отливът е около 30%. За последните месеци отчетеният спад на обема дейност е около 2,6-3% в болничната помощ. В извънболничната е с около 4% по-нисък . 

 

По неговите думи ремонт на бюджета за здравеопазване не се налага.

 

Към момента Касата се разплаща по график с болниците и няма оплаквания. Един пациент средно струва на НЗОК около 1200 лв. при престой около 10 дни и затова са вдигнати клиничните пътеки. Финансирането, което има в НЗОК, е достатъчно, за да се посрещне пандемия като грипната през есента, стига да се харчи разумно. Бюджетите на болниците са различни, но се движат в рамките на планираното. Там, където болниците са затруднени, защото има оттегляне на пациенти, ние доплащаме до 85%, а там, където е нормална дейността, плащаме това, което са изработили, 

обясни шефът на НЗОК.  4 800 пациенти са минали по клинични пътеки, а по клинични процедури - 414 пациенти - директни плащания при хоспитализация.

 

Плащаме по 2300-2500 PCR теста на ден, когато РЗИ реши да се правят такива във връзка с противоепидемичната обстановка. По няколко направления можем да заплатим такива тестове. Имаме фиксираност - 60 лева за PCR, като в сумата е включена цената на самия тест и труда,

каза проф. Салчев.

 
 
  
 

Коментари