Публикация

Д-р Емил Милков: Нелекуван рак на простата води до метастази в целия организъм, блокиране на органи и болки

Д-р Емил Милков: Нелекуван рак на простата води до метастази в целия организъм, блокиране на органи и болки

Въпреки  кризата, свързана с пандемията на COVID-19, аз призовавам пациентите да не се страхуват и да посещават редовно специализираните практики, заявява урологът д-р Емил Милков от Ямбол.  По думите му

това е особено важно за мъжете над 50 години

Те задължително трябва да направят превенция за карцином на простатната жлеза. Става дума за пациенти, които имат в своята фамилна анамнеза обремененост с болни от това коварно заболяване, наричано тихата смърт, защото заема вече второ място по заболеваемост и смъртност.

 

Много често болки в гръбначния стълб, в костите се дължат вече на метастази от това заболяване, защото клинично то не се проявява с някаква характерна симптоматика, но именно изследването на туморния маркер на простатно специфичния антиген ни насочва към тази диагноза, обявява специалистът.

 

Пациентите могат да бъдат сигурни, че работим само с предпазни средства. Прегледите се извършват с маски, с шлемове, с ръкавици -  няма опасност от  контаминиране  с вируса. Ако болният не посещава редовно лекаря, ако въпреки доказването на метастази той не приема съответните медикаменти, рискува много, защото усложненията често водят и до блокиране на двата бъбрека и човек изпада в бъбречна недостатъчност, предупреждава д-р Милков.

 

Освен че метастазите в белия дроб, в мозъка или в костите, може да се наложи и обструктивна уропатия, която изисква дренаж на урината чрез пунктиране на бъбреците, понякога и хемодиализа. 

Коментари