Публикация

Д-р Светлана Гоцева: Нелекуваната уртикария може да стане хронична

Д-р Светлана Гоцева: Нелекуваната уртикария може да стане хронична

Уважаеми пациенти, не отлагайте лечението си при дерматолог поради страх от коронавирус! Тази нова ситуация е стресираща за всички нас, но това не бива да се отразява на Вашето лечение. Всъщност болниците и медицинските центрове са най-безопасните места, по-безопасни от магазина например, тъй като там се спазват всички методи на дезинфекция, призовава дерматологът д-р Светлана Гоцева.

 

Тя обяснява, че не е добре да се отлага диагностиката и лечението на много кожни заболявания, тъй като това би довело до по-голяма трудност при лечението им. Например при забавяне на лечението на една остра уртикария тя може да се превърне в хронична, което вече води до по-големи трудности и за лекаря, и за пациента в лечението. 

Рискът е от сърбящи обриви, подувания на устните, клепачите,

което е доста мъчително и много по-трудно за лечение.

Не само при уртикарията, а и при доста други кожни състояния като екземи, алергични дерматити, е по-добре навреме пациентът да се обърне към лекаря, за да му се даде адекватно лечение.

 

Призовам пациентите да не започват самолечение,

да не купуват просто някакво кремче от аптеката, защото това също много влошава ситуация, понякога замазва клиничната картина и наистина тогава лечението е по-трудно, казва специалистката.

 

Кожата е отражение на състоянието на целия организъм, тъка че ако забележите нещо притеснително, не отлагайте и се обърнете се към квалифициран дерматолог, казва д-р Гоцева.

Коментари