Публикация

Д-р Десислава Гаджева: Кръвта в урината може да е симптом на сериозно заболяване

Д-р Десислава Гаджева: Кръвта в урината може да е симптом на сериозно заболяване

Вместо да изпишем вежди, да не избодем очи! Предпазвайки се от COVID-19, пропускаме важни симптоми и оплаквания на нашето тяло и така можем да си причиним  повече вреда, отколкото полза. Извънредната ситуация не е повод  да се пренебрегнат необичайни симптоми и да се потърси лекарска помощ.

Така урологът д-р Десислава Гаджева коментира риска от неглижиране на оплаквания, които изискват намеса на медицински специалист.

 

Заболяванията на отделителната система  често дават оплаквания, някои от които не търпят отлагане, обяснява тя.  При поява на кръв в урината например в никакъв случай не трябва да се изчаква, защото навременното лечение гарантира успех. По думите й на пръв поглед това е безобиден симптом, но реално

може да е признак на заболяване, което изисква неотложно оперативно лечение

 

В някои случаи появата на кръв в урината може да е признак на банална инфекция, елиминация на конкременти, но може и да е симптом  на злокачествено заболяване, което изисква своевременно лечение. Ако става дума за рак на пикочния мехур, се изисква спешно и неотложно лечение, за да е гарантиран максимално добрия резултат.

 

Постепенно  

въпреки първоначалният страх пациентите се връщат, разумът надделява,

казва д-р Гаджева. Според нея грижата за собственото здраве е основна движеща сила, която е по-силна от страха от Covid-19 и да насочи пациентите навреме към техните лекари. Не се страхувайте, не пренебрегвайте нито един симптом, независимо дали става дума за  проблем с отделителна, храносмилателна или  дихателната система - всичко в човешкото тяло работи като един часовников механизъм и няма как едното да е по-важно от другото.  

Коментари