Публикация

Вертебропластика вече и в бургаската болница „Дева Мария”

Нов метод за укрепване на счупени прешлени на гръбнак е използван в болница „Дева Мария” в Бургас, съобщиха от лечебното заведение.


На 70-годишен пенсионер са укрепени три прешлена с помощта на специален костен цимент. Операцията е извършена от д-р Николай Тивчев от болница „Пирогов”.

Специалистът използва съвременния метод вече 10 години, но в Бургас операцията е все още малко позната. В МБАЛ „Дева Мария” тя се прави за първи път. Смисълът на тази модерна процедура е при малка травма на меките тъкани да може да се възстанови здравината на счупения прешлен.

„Самата процедура се нарича вертебропластика и се използва при счупване на прешлени, най-често при остеопороза”, поясни д-р Тивчев.

 „По време на интервенцията вкарахме специална игла в прешлена на пациента и така поставихме костния цимент. Веществото се втвърдява след 15 минути и възстановява здравината на прешлена”, допълни специалистът.

Хубавото при тези операции, е че не се правят разрези и шевове, така възстановяването е много по-бързо. След вертебропластика болните не носят корсети, не посещават физиотерапия и не се подлагат на щадящ режим, тоест продължават да живеят както преди травмата.

Самата операция в болница „Дева Мария” е продължила по-малко от половин час. Процедурата се е провела под непрекъснат рентгенов контрол.

Д-р Тивчев увери, че 70-годишният пациент ще се възстанови до три дни. До тогава той ще остане в болничното заведение.

Коментари