Публикация

За да сме здрави през есента: Изследвания за анемия, полови хормони и хепатитни маркери в „ЛИНА”

За да сме здрави през есента: Изследвания за анемия, полови хормони и хепатитни маркери  в „ЛИНА”

През септември и октомври профилактичните кампании включват още: пакет  биохимични показатели, костен метаболизъм и изследвания за щитовидна жлеза

 

На прага на есента от медицинска лаборатория „ЛИНА” обявяват шест профилактични кампании с изследвания на преференциални цени, които са подходящи за различните членове на семейството. Кампаниите важат през месеците септември и октомври 2020 г. и се извършват в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна, Сливен и Ямбол.  За тях направление от лекар или предварително записване на час не са необходими. Таксата манипулация е 2 лв.

 

Повече за актуалните профилактични кампании в периода септември – октомври

 

Изследвания за анемия    

 

Те включват пълна кръвна картина с 16 показателя, Витамин B12, желязо и желязосвързващ капацитет на намалена обща цена от 34 лв. на 18 лв. Изследванията са подходящи за всички членове на семейството, като най-често  анемия могат да развият бременните жени, деца и възрастни, които не се хранят пълноценно, както и спазващите диета. Не рядко тя се проявява и при хора в напреднала възраст като това често е симптом на друго съпътстващо заболяване. Установяването на анемия изисква уточняване на вида и причините,  водещи до понижена концентрация на хемоглобин и червени кръвни клетки /еритроцити / в кръвта, тъй като от това зависи правилното й лечение . Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин, на гладно и поне 20 дни преди тях  да не са приемани Витамин B12 и желязо под формата на медикаменти или хранителни добавки.

 

Костен метаболизъм  

 

Още един пакет изследвания, който е подходящ за цялото семейство. Той включва Витамин D, остеокалцин, калций, фосфор и магнезий на намалена обща цена от 54 лв. на 28 лв. Тези изследвания показват здравината и състоянието на костите. Тук специално е включен остеокалцин, който  е  показател за метаболизма на костната тъкан. Неговите стойности се повишават при заболявания  като остеопороза,  остеомалация, рахит и др.  Той има ниски стойности  при дефицит на растежен хормон,  хипопаратиреоидизъм,  хипотиреоидизъм, антирезорбтивна терапия, прием на кортикостероидни препарати, хепарин, заместителна хормонална терапия в постменопаузата, бременност. Изследванията се извършват сутрин на гладно, като в последните 2 седмици не трябва да са приемани същите витамини като медикаменти или хранителни добавки.

 

Основни биохимични показатели 

 

Едно от най-полезните изследвания, показващи  общото здравословно състояние на човека. В основните биохимични показатели са включени: кръвна захар, урея, креатинин, пикочна киселина, холестерол (CHOL), HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди,  ензимите АсАТ и АлАТ, ГГТ. До края на октомври изследванията са на обща намалена цена от 28,50 лв.  на 15 лв. Те дават информация за състоянието на бъбреците, черния дроб, нивата на добрия и лошия холестерол и са отличен вариант за скрининг на здравословния статус на целия организъм. Препоръчително е  да се извършват сутрин, на гладно.

 

Хепатитни маркери

 

Лаборатория „ЛИНА” продължава да насърчава скрининга на хепатит B и хепатит C. Затова през месеците септември и октомври предлага изследванията HBsAg (Австралийски антиген) за Хепатит B и anti-HCV antibodies за хепатит C на намалена обща цена от 27 лв.  на 15 лв. За тях се взема  венозна кръв, а резултатът  показва дали сме носители на заболяванията. Хепатит  В и С крият сериозни рискове за здравето, а много от заразените живеят с тях без да подозират. Навременното им откриване е важно, тъй като ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Именно поради тази причина, профилактичните изследвания за хепатит не бива да се пропускат.

Пакет щитовидни хормони   

Той включва хормоните свободен трийодтиронин (FT3), свободен тироксин (FT4)  и  тироид-стимулиращ хормон  (TSH), които показват дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Общата им цена е намалена от 36 лв. на 18 лв. Изследванията се извършват сутрин, на гладно преди приема на кафе и напитки, съдържащи кофеин.

 

Пакет полови хормони 

 

До края на октомври в „ЛИНА” половите хормони LH, FSH, Progesterone, Estradiol и Prolactin са на намалена обща цена от 70 лв. на 40 лв. Те са подходящи за жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл: при първична и вторична аменорея, при болезнена менструация (дисменорея), при обилни и нерегулярни кръвотечения. Също при жени, планиращи ин витро процедура. За изследването им е необходимо да се спазват следните условия: LH, FSH, Estradiol трябва да се определят от 3-5- ти ден от месечния цикъл, а Progesteron – на 21-22 ден от цикъла. Изследването на Prolactin е желателно да става сутрин, след спокоен сън, като се избягват стресови ситуации в дните преди пробовземането. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат в самостоятелните й филиали на  в областите Бургас, Варна, Сливен и Ямбол. Таксата манипулация при изследванията е 2 лв.

Коментари