Публикация

Безплатни спирометрични изследвания на белите дробове

Жителите на осем града на страната ще имат възможност безплатно да проверят състоянието на белите си дробове. Това ще стане на 14 октомври, когато се отбелязва Световният ден на спирометрията.


От 10:00 до 16:00 часа на ключови места в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян всеки, който желае, може да си направи спирометрични изследвания.

Инициативата е част от националната информационна кампания „Здраве за белия дроб 2010”, която е официален партньор на международната инициатива „Година на белия дроб”.

Кампанията се организира от Българското дружество по белодробни болести, Асоциацията на българите, боледуващи от астма, Конфедерация „Защита за здравето” и Асоциацията на студентите по медицина

В София отбелязването на Световния ден на спирометрията ще се състои пред НДК. То ще започне с изключителни джаз импровизации в изпълнение на тромпетиста от БРАЗЗ асоциацията Тодор Бакърджиев и перкусиониста Христо Ганев, застъпници на кампанията.

Събитието ще бъде открито от Йорданка Фандъкова, кмет на София и патрон на кампанията „Здраве за белия дроб 2010”, доц. Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести, Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, и Зоя Паунова, изпълнителен директор на Астра Зенека за България.

В Пловдив изследванията ще се извършват пред сградата на общината.
Във Варна – на бул. „Хр.Ботев”в района на „Козирката”, срещу катедралата;
В Плевен – във фоайето на зала "Катя Попова" и площада пред залата;
В Стара Загора – пред сградата на Областна администрация;
Във Видин – в мола.
В Троян – в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести, на ул."В. Левски" 253  (от 8.00 часа до 14.00 часа).

Коментари