Публикация

Разпределителен център за COVID-19 стартира в Инфекциозна болница

Разпределителен център за COVID-19 стартира в Инфекциозна болница

На 1 септември 2020 г. официално бе открит Координационен център за разпределение на пациентите с COVID-19 в лечебни заведения в София. Той се намира в новия корпус на Инфекциозна болница. 

 

"Всички пациенти, подозрителни за COVID-19, които са потърсили спешна медицинска помощ в столицата, ще преминават през Координационния център. Това важи и за гражданите на София-област, при които се налага хоспитализация в столични лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност и при които има съмнение за коронавирусна инфекция." Това обясни д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, който присъства на откриването заедно с директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев, директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. 

"Д-р Пенчев беше основният мотор на изграждането на този координационен център, д-р Гелев е в пълна координация с него, тъй като екипите на Спешна помощ винаги ще минават оттук преди това за уточняване на всеки един пациент и за неговото насочване към най-подходящото място, където може да се лекува", посочи Пенков.

Координационният център ще обслужва както пациенти с COVID-19, така и тези, при които има само съмнение за инфекцията. Помощ и напътствия ще могат да получат и хората, чието здравословно състояние не е спешно.

"До Координационния център от екипи на Центъра за спешна медицинска помощ ще бъдат транспортирани всички пациенти със симптоматика на новия коронавирус. Гражданите ще бъдат консултирани от медицински специалисти, в т. ч. и епидемиолог, а след оценка на здравословното им състояние, ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение. Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика", обясни директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Снимка БГНЕС

 

Съкращаването на времето от подаването на сигнала на Националната система 112 до приема в лечебно заведение е основна цел на новата структура. Другото е да се  гарантира на пациентите възможно най-доброто и професионално медицинско обслужване, изтъкна от своя страна директорът на ЦСМП София д-р Георги Гелев.

 

В центъра ще може да се извършва бърз тест или PCR за доказване или отхвърляне на съмнението за коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите от PCR теста пациентите ще бъдат настанявани в т.нар. "буферна зона" в самата Инфекциозна болница, където ще са под постоянно лекарско наблюдение, коментира още д-р Пенчев.

В Координационния център ще дежурят денонощно без почивен ден лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог. При необходимост те ще се обръщат за съдействие и към експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област. 

 

Редактор Илияна Ангелова

Основна снимка: БТА

Коментари