Публикация

Медицински форум за ваксинопрофилактиката на грипа

Преди почти година ЕС излезе с препоръка за имунизация срещу сезонен грип, чиято цел е през 2014-2015 г. да се достигне 75% обхват на ваксиниране сред хората в напреднала възраст. Това ниво пък бе посочено от Световната здравна организация.


Според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията , при възможност в тези 75% трябва да бъде обхваната и рисковата група на хората с хронични заболявания.

Днес за първи път у нас се проведе национален форум, по време на който медицински специалисти дискутираха темата за ваксинопрофилактиката на грипа. Събитието бе организирано от Съюза на българските медицински дружества.

Въф форума участва проф. д-р Дейвид Федсън, водещ експерт по инфекциозни болести, носител на наградата на Центъра по контрол на заболяванията /САЩ/ за изследователски постижения в областта на имунизацията на възрастни. В изложението си той акцентира върху статистически данни, сочещи, че противогрипната заедно с пневмококовата ваксинация е с най-висока рентабилност в сравнение с другите процедури и интервенции, прилагани при хората в напреднала възраст.

Проф. Федсън подчерта пред аудиторията от български експерти оособеното значение на първата направена ваксинация, тъй като тя променя изцяло отношението и поведението  –  ако в началото човек е трябвалo да бъде убеждаван и съветван от своя лекар, в следващите години сам иска да си направи имунизация.

За Хелт медия проф. Федсън подчерта, че когато се обсъжда въпросът с ваксините, трябва да се прави разлика между мнения, нагласи и факти.

„Някой може да смята, че Земята е плоска, но фактът е, че е кръгла. Фактите сочат, че ваксината предотвратява заболяването, че намалява хоспитализациите и смъртността, свързана с грипния вирус, че когато ваксинираме хората, спестяваме пари на същите тези хора, а за здравните бюджети остават повече средства за лечение на болести, срещу които няма ваксини. Хората, които твърдят, че ваксинацията е противоестествена, отричат прогреса. Защото земеделието и индустриалната революция също са дело на човека. Тогава трябва да кажем, че цялото ни общество е противоестествено, противоприродно, и да тръгнем из горите да се търсим прехрана с корени и плодове”, каза проф. Дейвид Федсън.

Проф. Тодор Попов, председател на Съюза на българските медицински дружества, заяви, че е необходима единна позиция на медиците, за да се противопоставят на ширещата се в Интернет антиваксинална кампания.

Ролята на медицинските специалисти и тяхната професионална отговорност за намаляване на тежестта на грипа бе подчертана и от д-р Ангел Кунчев, началник на отдел „Надзор на заразните болести” в МЗ.

Имунизационният обхват с грипни ваксини в България е много нисък – годишно внасяните /не реално приложените/ ваксини е между 4,2 и 6,3 дози на 100 души население.

Освен хората над 65-годишна възраст към рисковите групи спадат и хронично болните от метаболитни заболявания /напр. диабет/, заболявания на дихателната система, сърдечно-съдови, бъбречни и др.

Коментари