Публикация

Как да различим оригиналните дишащи материи?

Понятието е само на 40 години, а синонимът му – гортекс - до днес остава недостижим. Тайната е фокусирана в свръхтънката мембрана, изобретена от Уилбърт Гор, чието приложение се простира от сърдечните импланти и микрохирургията до космическите скафандри.


Всъщност както много други революционни екстри във всекидневния бит и тази дължим на космическите технологии. „Приземяваме” уникалните качества на  гортекса с малък увод и с помощта на Петър Атанасов, говорител на Българския алпийски клуб, по-известен като ходещата енциклопедия за всичко, свързано с планинарството, екстремните спортове и оборудването за тях.

Телесният микроклимат – това е тънкият слой въздух между кожата и дрехата. Чувстваме се най-добре, когато неговата температура е не по-малко от 32 и не повече от 35 градуса, а влажността – между 40 и 60%. Дори при обикновена разходка от тялото ни за час се отделя около половин литър влага, а при интензивно ходене с раница или бягане  - до 1 л.

Потта помага тялото да се охлади, да преодолее прегряването. Когато спрем активното движение обаче, именно заради потта в якето, панталоните, ръкавиците усещаме студа силно и дискомфортът е пълен.

Изобретената от Гор тънка ципа решава проблема с индивидуалния микроклимат, тъй като порите й са 700 пъти по-големи от молекулите на телесната влага. Така тя се изпарява, запазвайки дрехата суха. В обратната посока пък – отвън навътре – проникването на водните молекули е невъзможно заради свръхминиатюрните пори на материала.

През годините гортекс не се усъвършенства. Усъвършенства се начинът, по който се използва, казва П. Атанасов. Една от най-често срещаните разновидности е т.нар. двупластов ламинат. Върху него водните капки запазват перлената си структура, не попиват, а се стичат надолу по дрехата.

Двойният ламинат има задължително хастар от мрежеста материя, който не позволява прилепването върху долен пласт дрехи.

Появата на този тип материи поражда и коренно различен начин на обличане. Много хора все още смятат, че най-добре е да се носи памучно бельо, защото то диша. Това е вярно, обаче само до момента, в който не се овлажни. Същото важи и за вълната. Затова, за да не обезсилим ефекта на гортекса, долните (обикновено два пласта) дрехи също трябва да са термоизолиращи. Освен че „диша”, термобельото има антимикробно действие срещу микроорганизмите, които се развиват при потенето.

Гортексовите облекла, особено подходящи и удобни за всякакъв вид  физическа активност на открито, са доста скъпи, затова и  ментетата на нашия пазар изобилстват.

Не се подлъгвайте, ако ви предлагат гортекс (яке, панталон и т.н.) за 70-80 лева. Всяка цена под 320-350 лева е абсолютна индикация за фалшификат. Още по-драстичен е другият, също много разпространен начин за пробутване на ментета - когато изделието е с етикети, изкопирани по някакъв начин от оригиналните. Снабдяването от реномирани магазини е донякъде решение, но и там гаранцията не е пълна.

Възможно ли е да разпознаем гортекс менте? Основният белег е особената технология на оригинала, т. нар. лепени шевове. Навсякъде, където е минала иглата на машината, е залепена специална лента. Тя е нагрята и, минавайки върху шева, запечатва получилите се в мембраната дупчици. При фалшификатите най-често тази лента я няма.

Другият издайник на стопроцентовото менте е плътният хастар. Гортекс с плътен хастар не може да има.

Комбинацията от гортекс и полар е задължителна в трипластовото обличане. Поларът е обявен от анкета на сп. „Таймс” за едно от стоте технологични открития на ХХ в. Изобретен е в  Масачузетския технологичен институт, което е логично предвид концентрирания там огромен научен потенциал в тази област.

Истински полар се произвежда на две места в света – в завода в Мелдън Милс, Масачузетс, и в Гьорлиц, на границата между Полша и Германия.

А иначе всичко, което залива пазара, идва от Китай и няма нищо общо с истинския полар. Затова продават якета по 20-30 лева. Едно истинско поларно яке струва около 130-140 лева.
Как да го различим? Комбинацията от цветове върху етикетите периодично се променя и най-сигурно е преди покупката да се свери на сайта. Защото фалшификаторите печатат етикети, както им хрумне.

Освен това бродираните тъканни етикети, зашити върху дрехата, са релефни, а при ментетата – гладки. Най-сигурно (но постфактум!) ще разпознаете фалшивия полар по малките топчета, които се появяват след няколко обличания. При истинския няма топчета, колкото и дълго да бъде носен. Нещо повече – подобно на автомобил, той има период на „разработване”, след който проявява истинските си качества.

Коментари