Публикация

Зрението в детска възраст

Зрението в детска възраст

Далекогледство, късогледство, „мързеливо око“… са все проблеми, свързани с очите, които често се срещат сред децата. Ранното им откриване е много важно. Кои са признаците, по които можете да се досетите, че детето има проблем с очите и колко често е добре да се провеждат консултации с очен лекар? За развитието и проблемите а зрението в детската възраст разговаряме с д-р Юсуф Мусов от Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“.

Какво е характерно за устройството на окото?

Окото е специализиран сетивен орган, чрез който възприемаме образа на заобикалящия ни свят. Очната ябълка е основният анатомичен и функционален субстрат на зрителната функция. Тя е изградена от структури и среди, които обезпечават пречупването на светлината, така че да се получи ясен образ. Такива са роговицата (най-изпъкналата част на окото), лещата, стъкловидното тяло и ретината, върху която се проектира самият образ.

Кога зрението е нормално, кога говорим за късогледство и далекогледство?

Когато образът, след пречупването през оптичните среди, се проектира върху ретината, говорим за нормално зрение.


Когато образът не се проектира върху ретината, а пред нея, говорим за миопия или късогледство. Причината за това може да е в по-силната пречупваща способност на оптичните среди или удължената предно-задна ос на очната ябълка (по-честият вариант). В такъв случай човек не вижда добре надалеч. Зрението се коригира с т.нар. минус лещи или разсейвателни лещи.


Другият проблем е, когато вследствие на слабата пречупваща способност на очните среди или по-късата предно-задна ос на очната ябълка, след пречупване образът се проектира зад ретината. Това състояние се нарича хиперметропия или далекогледство. Далекогледото око не вижда добре както наблизо, така и надалече. То е слабо пречупващо око. Но то има начин да увеличи силата на своята рефракция. Така че далекогледото око акомодира (постоянно напряга цилиарния мускул), за да вижда добре и далечните предмети. То се коригира с т.нар. плюс лещи или събирателни лещи.

Вярно ли е, че повечето бебета се раждат далекогледи?

Над 95% от всички деца се раждат далекогледи. През първите 6 месеца от раждането бебето може да фокусира само близки предмети. То ги вижда само, ако са в контрастни цветове като бяло, черно, червено. След 6-месечна възраст зрението се променя към по-остро и акуратно цветно зрение и по-точни очни движения.


Далекогледството (хиперметропията) е най-честият вид рефракционна аномалия в детска възраст. С нарастване на окото се променя и пречупвателната му сила, така че към 10-12-годишна възраст процентът на далекогледите силно намалява. При малките деца далекогледството най-често не дава никаква симптоматика. За съжаление, процесът на промяна в рефракцията продължава и след 12-14-годишна възраст и много от децата стават късогледи.

Какво ще рече „мързеливо око“?

Има вариант, когато е намалено зрението само на едното око на детето. Ако не се диагностицира навреме и не се вземат съответните мерки, окото се превръща в т.нар. „мързеливо око“ – състояние, известно като амблиопия, при което зрението на съответното око остава намалено за цял живот и не може да се коригира с очила. За това навременният преглед е изключително важен.

Колко често трябва да се прави очен преглед?

Очният преглед в предучилищна възраст е изключително важен. 5-10% от децата в предучилищна възраст и 25% от учениците имат очен проблем. Ранното откриване е много важно. Според Американската оптометрична асоциация първият очен преглед трябва да бъден направен на 6-месечна възраст, след това на 3 години и преди тръгване на училище. За учениците се препоръчва преглед на всеки две години.

Признаци, които подсказват наличието на очен проблем

  • Детето сяда твърде близо до телевизора или държи книгата много близо;
  • Криви си главата, за да вижда по-добре;
  • Присвива си очите и е чувствително на светлина;
  • Често има сълзене;
  • Затваря си едното око, за да чете или гледа телевизия;
  • Оплаква се от главоболие или уморени очи.

Ако детето проявява някои от тези признаци, потърсете консултация с офталмолог.

Коментари