Публикация

Инсулт - едно голямо число зад което стоят истински хора и съдбите на хиляди семейства

Инсулт - едно голямо число зад което стоят истински хора и съдбите на хиляди семейства

Всяка година 55 384 души в България получават инсулт. Огромно число, зад което стоят истински хора и съдбите на хиляди семейства.
Само в София-област случаите на приети в болница след инсулт са около 10 000 души. По-голямата част от тези пациенти са на възраст над 55 години, като жените са малко повече от мъжете...
Какво се случва в семейството, когато един от членовете му получи инсулт, можем да ви разкажем и от личен опит, и от опита на много от нашите пациенти. Докато е в болница, близките са мобилизирани като придружители, по свиждания и в носене на вещи до болницата. Страшното идва после, когато нуждаещият се от грижи човек е изписан от болницата, а още не може да се движи и обслужва сам. Трябва му лекарски надзор, помощ в ежедневните дейности, рехабилитация. Важно е да притежавате техники и умения за грижа за пациент с инсулт, да му показвате внимание през дългия период на възстановяване. Необходимо е непрекъснато да насърчавате неговата мобилност и независимост, да възхвалявате всяко малко постижение.
При нас често постъпват пациенти след преживян инсулт. Някои идват за кратко, докато премине рехабилитацията и нуждата от долекуване. Други остават за по-дълго. Във всеки момент пациентът може да напусне хосписа, ако той и близките му пожелаят.

Коментари