Публикация

Най-важните витамини и микроелементи за учениците

Най-важните витамини и микроелементи за учениците

За да са здрави и да постигат добри резултати в училище, децата се нуждаят от витамини и микроелементи. Ето най-важните от тях:

Магнезий

Той помага на нервната система да се адаптира към стреса, намалява тревожността и повдига настроението. Докато учат, децата много време прекарват, седейки, което намалява физическата им активност. Това повишава риска от запек, а тук на помощ идва също магнезият. Той се съдържа в листните зеленчуци, ядките, семената, фасула, рибата, пълнозърнестите продукти, авокадото.

Лецитин

Лецитинът е най-често срещаният фосфолипид и е основен структурен компонент на всяка клетка в човешкото тяло. Децата, чието меню е богато на лецитин, по-лесно се адаптират в училище, умеят да се съсредоточават, по-бързо от връстниците си се научават да четат и да смятат. Недостигът на този фосфолипид влошава паметта, усвояването на материала и вниманието, влияе и върху скоростта на реакциите. Богати на лецитин са овесените ядки, телешкото месо, грахът, яйцата, растителните масла и др.

Витамини В6 и В9

Те подобряват самочувствието и настроението. Витамините В6 и В9 участват в превръщането на храните в глюкоза, която е важна за дейността на мозъка. Фасулът, бобовите растения, зелените листни зеленчуци като спанака са отлични източници на фолиева киселина (витамин В9), а витамин В6 се съдържа в пилешкото месо и сьомгата.

Витамин С

Той укрепва имунитета, подобрява усвояването на желязото, предпазва стените на кръвоносните съдове. Витамин С осигурява бодрост и подобрява учебния процес. Богати на този витамин са цитрусовите плодове, чушките, ягодите, броколите, доматите и др.

Витамин D

През есента децата прекарват по-малко време навън, а и слънцето е по-оскъдно в сравнение с лятото. Това може да доведе до дефицит на витамин D и калций, без които е невъзможно хармоничното развитие на костната система. Този витамин се съдържа в мазните видове риба, яйцата, гъбите, кравето масло и млечните продукти.

Коментари