Публикация

Иновации в ортопедията – лечение със стволови клетки във ВМА

Иновации в ортопедията – лечение със стволови клетки във ВМА

Регенеративната медицина е показала голям потенциал за лечение на травматичните и дегенеративни увреди на опорно-двигателния апарат.

Основните насоки за приложение на подобни методики към момента са в посока стимулиране на костното срастване, лечение на хондрални увреди, неврологични увреди, увреждания на сухожилия и връзки, лечение на труднозарастващи рани и други

- казва д-р Владимир Стефанов, д.м. – началник-отделение в Клиника „Ендопротезиране и реконструктивна хирургия” на ВМА.

Хрущялна регенерация е сериозно предизвикателство за тази нова ера в медицината

Зрялата хрущялна тъкан е изолирана от кръвоносната система, което прави спонтанната й регенерация труден и бавен процес. Именно поради това, дори малки дефекти на хрущяла могат да се задълбочат и да доведат до необратими ставни увреди, включително и при млади хора. 

Основните причини за остеоартрит (артроза)

са напредването на възрастта, различни травми или ревматологични заболявания, които водят до засягане на ставите.

Съвременният подход в тези случаи е употребата на стволови клетки, които да доведат до изграждане на хрущялна тъкан на мястото на увредата

подчертава д-р Стефанов, чийто екип въвежда иновативното лечение във ВМА.


По думите му

при лечението на артрозата има много оръжия в арсенала на медицинския специалист

като се започне със симптоматичното лечение на болката и асептичното възпаление на ставите, мине се през болест-модифициращата терапия и се стигне до множеството оперативни методи.


"И все пак, основният проблем на всички изброени терапии е тяхната ограничена възможност да регенерират ключовата тъкан в патогенезата на артрозата – хиалинния хрущял", подчертава д-р Стефанов.


Основният метод, който се прилага за вътреставна терапия на артрозата на колянната става с биологични методи, е приложението на костномозъчен центрофугат, богат на растежни фактори и плурипотентни мезенхимни стволови клетки. Използва се система за добиване и центрофугиране на костен мозък BioCue/Zimmer Biomet. Техниката започва с артроскопска диагностика на вътреставните хрущялни увреди.


Показани за подобна терапия са увреди на хиалинния хрущял в лека до умерено-тежка степен.


Освен потенциала да се диференцират в хрущялни клетки, мезенхимните стволови клетки и тромбоцитния концентрат, който се инжектира в ставата след центрофугиране, имат мощен противовъзпалителен и обезболяващ ефект върху ставата.


Този метод на лечение прилагаме във ВМА от 2 години, като наблюдаваме изключително добри резултати при нашите пациенти при проследяване и адекватна последваща рехабилитация.

 

Коментари