Публикация

Готови ли сте наистина да се разделите с излишните килограми?

Приемете намаляването на теглото като приятна и трайна промяна


За да имате успех в намаляването на теглото, трябва да сте убедени, че сте в състояние да посрещнете това предизвикателство. Следващите въпроси ще ви помогнат да прецените дали е дошъл моментът да пристъпите към сериозни мерки за отслабване. 

Мотивирани ли сте да извършите дълготрайни промени в начина си на живот, които са свързани със здравословно хранене и повече физически усилия? Бъдете честни. Да осъзнаваш, че трябва да промениш начина си на живот и да се настроиш за това предизвикателство са две различни неща.

Има ли обстоятелства в живота ви, които биха попречили да се посветите на програма за отслабване? Ако сте заети с решаването на важни задачи като брачни проблеми, служебни неприятности, финансови затруднения, болести, обмислете дали да не си дадете малко време, за да се успокоите, преди да пристъпите към действие.

Наясно ли сте, че няма бързо решение? Постигането и поддържането на здравословно тегло е пожизнен процес. Бързото отслабване е възможно, но дълготрайното се постига с постоянство и с умерено темпо. Целта, която трябва да си поставите, е да сваляте от половин до 1 килограм на седмица.

Установили ли сте някакви хранителни смущения или други емоционални проблеми, които ви пречат да постигнете здравословно тегло? Ако имате склонност към употреба на алкохол, прочистващи процедури, гладуване или пренатоварване със спорт, ако сте депресирани или тревожни, може би имате нужда от професионална помощ.

Готови ли сте да промените хранителните си навици? На теория това изглежда лесно, но на практика често се оказва трудно. Не е лесно да се захвърлят установените навици и се премине към нов стил на живот, но е напълно възможно.

Мотивирани ли сте за по-голяма физическа активност? Това е от ключово значение за свалянето на килограми и за поддържането на постигнатото тегло.

Имате ли точна представа колко килограма искате да свалите? Запомнете, че ако страдате от наднормено тегло или затлъстяване, може да подобрите здравето си, ако загубите само от 5 до 10 процента от теглото си. Това означава например, че ако тежите 91 килограма, трябва да свалите от 4,5 до 9 килограма. Попитайте личния си лекар колко е необходимо да отслабнете.

Имате ли семейство и приятели, които ще ви подкрепят в усилията да намалите теглото си? Съпричастността на околните винаги помага. Ако няма на кого да разчитате, може да се включите в групова програма за отслабване.

Разполагате ли с достатъчно време, за да водите сметка за количеството храна, което поемате, и физическата си активност? Ще се изненадате приятно, когато разберете колко полезно е да следите постиженията си.
 
Имате ли желание да си припомните успехите и несполуките в опитите за отслабване или в други области на живота? Опитайте се да разберете от миналия си опит какво ви мотивира. Помъчете се да откриете препятствията, които биха попречили на успеха ви.
 
Възприемате ли програмата за постигане на здравословно тегло като положително преживяване? Отслабването не трябва да е свързано с негативни емоции. Много хора откриват, че се чувстват по-добре, когато са по-активни и по-слаби.
 
Ако сте отговорили с „да” на всичките въпроси, вие сте готови да пристъпите към промените в начина си на живот, които са необходими за трайно отслабване.
 
Ако отговорите с „не” на един или повече от тези въпроси, може би не сте готови. И в това няма нищо страшно. Помислете какво ви спира и се изправете с лице пред препятствията. За тяхното преодоляване понякога трябва само малко време. Може например да е необходимо да решите други проблеми, да промените отношението си към отслабването или извършването на трайни промени в начина на живот.

С тях може да се справите сами, но може и да чувствате, че ви трябва помощ. Самото осведомяване за процеса на успешното отслабване и запазването на постигнатото тегло вече е някакво начало. Например научете повече за промените в начина на хранене, при който се отслабва. Посетете диетолог или се запишете в специализиран курс по поведение, който ще ви помогне да промените навиците, които ви пречат да намалите теглото си, например да престанете да ядете, когато сте стресирани или отегчени.

Ако сте готови да започнете да следвате програма за сваляне на килограми, но се страхувате, че бързо ще се обезкуражите, мислете в перспектива. След като се активизирате физически и промените диетата си, ще се почувствате по-добре и по-енергични. И възприемайте отслабването като приятна и трайна промяна в живота, а не като временно и отегчително занимание.

Коментари