Публикация

Съдът спря новите изисквания на НЗОК за диагностика на хепатит С

Съдът спря новите изисквания на НЗОК за диагностика на хепатит С

Върховният административен съд спря действието на въведените от здравната каса на 15 август нови изисквания за диагностика на хепатит С. Това стана с мотив, че изискванията могат да доведат до значителни и трудно поправими вреди за пациентите, информира в. „Капитал“.


Изданието припомня, че до средата на август лечение можеше да бъде назначавано след две кръвни изследвания на цена от 10 лв. След това

 

като основно изследване бе върната стара процедура по болезнена биопсия и престой в болницата

 

по клинична пътека на стойност 1700 лв. Пациентското сдружение „ХепАктив“ обяви, че ще обжалва в съда тези изисквания като нехуманни и морално остарели.


Състав с председател съдия Диана Добрева на 2 септември е спрял действието на новите изисквания на НЗОК до влизането в сила на окончателно съдебно решение. Касата има седемдневен срок да обжалва определението. На първия етап от делото тя не е представила становище в защита на нововъведените изисквания.

Съдът постановява и още едно много важно решение

„Той приема, че като принуждава болните да постъпват в болница за преглед и изследвания, които могат да бъдат извършени извънболнично, НЗОК увеличава вероятността те, както и пребиваващите отпреди това в болницата лежащо болни пациенти и персоналът да се заразят с COVID-19. Това е първото решение на съда, в което се говори за това, че болничният престой по време на епидемия е рисков за болните хора“, коментира всекидневникът.

 

Коментари