Публикация

7 достъпа за хирургия на хипофизата през носната кухина представени в книга на д-р Асен Хаджиянев

7 достъпа за хирургия на хипофизата през носната кухина представени в книга на д-р Асен Хаджиянев

Високотехнологичните интервенциите през носа осигуряват по-добър ефект от операцията и много по-бързо възстановяване


Седем иновативни минимално инвазивни техники и класически микрохирургични достъпа за неврохирургично лечение на аденоми на хипофизата през носната кухина представя най-новата книга „Ендоназални достъпи към селарната област“. Неин автор е ежедневно практикуващ ендоскопската транссфеноидална хирургия в България д-р Асен Хаджиянев, завеждащ Националния референтен център за ендоскопско лечение на хипофизни аденоми към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Става въпрос за неврохирургия, която използва естествените кухини в носа – ноздрите, за да се достигне до основата на черепа и да се извърши операция на хипофизната жлеза и нейните придатъци. По този начин

оперативното лечение е максимално щадящо за пациентите, не оставя никакви белези, а възстановяването е двойно по-бързо

В миналото хипофизните аденоми първоначално са третирани чрез отворена операция, а в последствие чрез образуване на процеп над горната челюст, което било болезнено за пациенти и не рядко е водело до загуба на зъби. Бурното развитие на медицината в последните години обаче, с масовото навлизане на ендоскопите и невронавигацията, са дали възможност лечението да се осъществява по много по-щадящ за пациентите начин.

 

книга „Ендоназални достъпи към селарната област“.


Центърът в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, в който се извършват 95% от този тип интервенции в България, е единственият тясно профилиран изцяло в едноскопската хирургия на черепната база. Оборудван е с последно поколение техника, предназначена специално за този вид операции: ендоскопски апарати – светловоди, права и ъглова оптики, специални монитори и осветление, гарантиращи по добрата успеваемост от хирургичното лечение.

Днес най-често използваните методи са ендоскопските и в много по-малка степен микроскопските. Те гарантират много добър изход от операцията, а същевременно са много щадящи за пациентите, не се наблюдават усложнение и след седмица те могат да се върнат към нормалния си начин на живот, което е важно, защото от хипофизни аденоми боледуват и много млади хора. 

- обяснява д-р Хаджиянев, който за цялата си кариера има повече от 2 500 такива операции зад гърба си.

Хипофизните аденоми (ХА) са доброкачествени образувания, които могат да се наблюдават при всеки човек

Те представляват 10% от туморите на централната нервна система. Много често зад наднормените килограми и сексуалната дисфункция (при мъжете) и невъзможността за забременяване (при жените) се крият именно проблеми с функцията на хипофизната жлеза.

Коментари