Публикация

75 млн. лв. за болниците за неразплатени дейности от предходни години

75 млн. лв. за болниците за неразплатени дейности от предходни години

Народното събрание единодушно гласува на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Депутатите решиха болниците да получат 75 млн. лв. от тазгодишния бюджет на Касата за покриване на неизплатената си надлимитна дейност за 2015 и 2016 г.

С актуализацията се създава правна възможност

неразплатени дейности за болнична медицинска помощ, извън утвърдените месечни стойности за минали периоди, да бъдат изплащани при неусвояване на средства по бюджета на Здравната каса за тази година.


Парламентарните групи заявиха подкрепа, но опозицията не спести критики за натрупани, по думите им, управленски решения. ДПС видя в законодателната инициатива различни причини, като най-вероятна изтъкнаха неистовото желание на управляващите да се харесат на хората, които протестират, информира БНР.


Парламентът ще разгледа и промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.


Депутатът Хасан Адемов коментира, че

средствата няма да решат дълбоките проблеми в здравеопазването

„Ние разчитаме на корона инфекцията да реши по някакъв начин структурните и функционални проблеми на системата на здравеопазването. Тези 75 милиона са капка в морето. Имаме надеждата, че тези пари ще отидат при медицинския персонал, а не единствено и само при кредиторите“, изтъкна д-р Адемов.


Депутатът от „БСП за България“ Георги Михайлов заяви подкрепата на левицата, но подчерта, че актуализацията е действие на парче на фона на огромните задължения на болниците.

Тези 75 милиона няма как да отидат за българските лекари, за българските медицински сестри, за българските санитари, за всички, които работят в системата на здравеопазването. Това е решение в една система, която е закостеняла, в която се наливат огромни средства за България, каза народният представител.

От ГЕРБ посочиха, че

парите са глътка въздух в здравната система

макар да признаха грешките си с липсата на електронна система в здравеопазването.


Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев изтъкна, че промените в бюджета на НЗОК предвиждат Касата да може да плаща дейности за минали периоди, отчитани от болниците.


„С проекта на закон за допълнение и изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса ще се даде правно основание при неусвояване на бюджетните средства за 2020 година за болнична помощ, да бъдат използвани за плащане към изпълнителите на болнична помощ за минал период, които НЗОК е установила по съответния ред“, обясни проф. Салчев.

Коментари