Публикация

Преглеждат без направление при COVID симптоми в Координационния център в Инфекциозна болница

Преглеждат без направление при COVID симптоми в Координационния център в Инфекциозна болница

Всеки човек с грипоподобни симптоми може без направление от личен лекар да посети разкрития в началото на септември Координационен център за триаж на пациенти със съмнение за COVID-19, който се намира на територията на СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ в София.


Това увери министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос, отправен от депутата от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов.


Министър Ангелов подчерта, че

центърът спестява обикалянето на пациенти с COVID симптоми

„Центърът е разкрит на функционален принцип, като в него се извършва оценка на пациенти със съмнения за COVID-19 и се обслужват пациенти от две области – София-град и София-област. Той е достъпен за гражданите и без направление от личен лекар, като по този начин се цели да бъде преустановено самостоятелното движение на болни, търсещи възможности за медицински преглед и хоспитализация през лечебните заведения в столицата“, поясни министърът.

Приемният кабинет разполага с лични предпазни средства, дезинфектанти, медицинско оборудване

телефони, компютри, които са свързани с единната информационна система за COVID-19, както и стая за почивка. Осигурено е и финансовото обезпечаване на екипите за работа на първа линия.

Основната цел на Координационния център е всеки суспектен пациент, транспортиран от ЦСМП или самонасочил се, да получи качествена и навременна медицинска грижа – основен общ преглед, изследване и лечение - болнично или в домашни условия, в зависимост от хода на заболяването, изтъкна проф. Ангелов.

Екипите, работещи в центъра, включват лекар, медицинска сестра, санитар и експерти от СРЗИ и РЗИ-София - област

От думите на министъра стана ясно, че те разполагат с информация за броя на свободните легла за неусложнено протичане на COVID-19 и броя на реанимационните легла.

Коментари