Публикация

След COVID-карантината очакваме бум на травми още при старта на учебната година

След COVID-карантината очакваме бум на травми още при старта на учебната година

Очакваме бум на травми, защото децата се връщат в училище и към спорта след едно много дълго обездвижване, причинено от карантината заради COVID-19. За това предупреди д-р Янаки Янакиев, началник на Отделението по травматология и ортопедия в МБАЛ „Медлайн“.


Малко предистория


Той припомни, че доста проблеми сред подрастващите, свързани с т. нар. слабост на съединителната тъкан, известна сред хората като халтави стави, бележат сериозен ръст в световен мащаб в последните двайсетина години. Състоянието е съществувало и преди това, но случаите са били епизодични. Сега добива масовост и вече се смята, че е разпространено сред значителна част от подрастващите във всички страни.


Какво представлява?


Ставните връзки и обвивки, както и сухожилията са станали значително по-гъвкави, разтегливи и по-меки от нормата. Причината за това все още се търси, но много хора смятат, че е от хибридните сортове зеленчуци и от медикаментите за животни, които се съдържат в месните продукти. В резултат на това в последните 30 години плоското ходило зачести дотолкова, че се превърна в повсеместно явление. Трябва да се отбележи, че по-слабите стави и връзки водят и до по-чести травми. Заради слабите връзки се увеличиха случаите на сколиоза и тифосколиоза, които са причина по време на спорт децата по-бързо и лесно да се уморяват, защото причиняват по-голямо напрежение в мускулите. Д-р Янакиев поясни, че връзковият апарат играе ролята на статичен стабилизатор на ставата, а мускулите с техните сухожилия освен като двигател имат и ролята на динамичен стабилизатор на костите и ставите. Когато връзките са слаби, статичната стабилизация се поема от мускулите и техните сухожилия. Това е допълнителна непривична за тях роля, която изчерпва бързо възможностите по време на спорт и е причина за любимите на спортните коментатори „разтежения“, които са съвкупност от микроруптури и ставна нестабилност, по-известни като разкъсвания или навяхвания.


В момента навлизаме в опасен период!


Децата се връщат в училище и към спорта след едно много дълго обездвижване, причинено от карантината заради COVID-19 , а това неизбежно ще доведе до бум на травми, каза началникът на ортопедията в МБАЛ „Медлайн“. Затова при започване на спортни тренировки и преди часовете по физическо възпитание да се проведе един добър ортопедичен преглед. Уместно е да се провери състоянието на костно-мускулния апарат и на гръбнака на детето, за де се види дали той може да отговори на натоварването, на което ще бъде подложен от харесания от родителите спорт. Важно е да се прегледат подрастващите и за гръбначни изкривявания. По съвет на специалист, ако е необходимо, тренировките могат да се провеждат под защитата на специални ортезни средства или на определени физиотерапевтични процедури. Като родител бих препоръчал при деца с наднормено тегло да се направи и консултация с педиатър или детски ендокринолог.


Какви са възможностите за консултации със специалисти?


В момента новото ръководство на Министерството на здравеопазването предприе курс на по-голяма достъпност на децата до здравни услуги с цел профилактика, които се покриват от НЗОК. По тази причина при нас е взето решение – всички деца, които дойдат, дори без записан час, да бъдат преглеждани и да не бъдат връщани, посочи д-р Янакиев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари