Публикация

Хронична обструктивната белодробна болест (ХОББ) е заболяване с прогресиращ характер

Хронична обструктивната белодробна болест (ХОББ) е заболяване с прогресиращ характер

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е често срещано хронично-прогресиращо заболяване на белите дробове. Хронично -прогресиращо означава, че развитието и проявите на  заболяването могат да бъдат контролирани, но болестта не може да бъде излекувана. Контролът върху прогресията и проявите на ХОББ е чрез ежедневен прием на предписаното лечение и спазване правилата за здравословен начин на живот.

Заболяват  хората над 40 годишна възраст

По данни от 2015 г. 174 милиона души по света страдат от това заболяване. През същата година са регистрирани 3,2 милиона смъртни случаи от ХОББ в световен мащаб. До 2030-та година това ще бъде третата най- честа причина за смърт сред световното население.

пушенето е причина за ХОББ

Няколко са рисковите фактори за развитие на болестта

На първо място тютюнопушенето.

Над 75% от пациентите са пушачи или бивши пушачи. Хора, изложени на въздействието на вредни газове или работещи в  запрашена с финни прахови частици среда развиват заболяването по-често. Увреда в генома е условие за развитието на заболяването.

Лечението на ХОББ има за цел

да забави развитието на болестта, да облекчи състоянието на пациента и да подпомогне воденето на нормален живот. От съществено значение за контрола на заболяването е пациентът стриктно да спазва и ежедневно да приема назначената терапия.  Само така е възможно, независимо от заболяването, той да продължи да води пълноценен живот.

Проявите на ХОББ са:

- кашлица с отделяне на храчки

- задух (усещане за недостиг на въздух)

- лесна умора

 Два са основните клинични модела на протичане на ХОББ:

Бронхитен тип и Емфизематозен тип, като е възможна и комбинация от двата. При бронхитния тип, в следствие на възпалителния процес, настъпват промени в стената на дихателните пътища водещи до тяхното стесняване. Увеличава се отделянето на слуз в отвора на бронхите, което намалява проходимостта им в още по- голяма степен.

 

Това води до трайно ограничение на  движението на въздушния поток в тях и усилва проявите на задух.

 

Емфизематозният тип протича допълнително с разрушаване стените на малките дихателни пътища,достигащи до периферията на белите дробове (наречени респираторни бронхиоли и алвеоли).Те са отговорни за доставянето на кислород за организма и отделянето на въглеродния двуокис от него.

 

Това води до още по-изразено затруднение в дишането и лесна умора.

Прогресията на възпалението при ХОББ води и до загуба на еластичност на белите дробове.

При това състояние, част от вдишания въздух не може да бъде издишан и се задържа в тях (блокиран въздух). С напредване на заболяването усещането за задух и лесна умора се появява при все по-малки натоварвания.

В хода на болестта има епизоди на обостряне на симптомите

Обострянията (екзацербациите) представляват тласъци на възпалението, причинени от насложени инфекции (вирусни и бактериални), вдишване на въздух с финни прахови частици или газове. Тогава е необходимо да се допълни (при по-леките случаи) или да се промени лечението (при по-тежко протичащите,особено при нуждаещите се от болнично лечение). Тези промени в терапията се извършват единственно и само от лекар специалист-пулмолог!

След всеки такъв епизод функцията на белите дробове на пациента не се възстановява до нивото преди обострянето. Екзацербациите са една от основните причини за прогресията на заболяването, като всяка една от тях увеличава риска за последваща такaва.                                    

Тежките обостряния могат да бъдат животозастрашаващи

Като хронично-прогресиращо заболяване, ХОББ не може да бъде излекувана напълно.

 

Лечениетолечение на задух

е насочено към облекчаване на симптомите, предотвратяване на обострянията и забавяне на напредването на болестта. Затова от съществено значение е пациентите да следват точно препоръките на лекаря по отношение на начин на живот, хранителен режим, отбягване на вредни навици и стриктно придържане към предписаното поддържащо лечение.

 

За поддържаща терапия при ХОББ се използват основно инхалаторни медикаменти. Те трябва да бъдат приемани ежедневно, според предписанията на лекаря-специалист, независимо от това дали пациента има, или няма симптоми.

Най-често използваните медикаменти за лечение на ХОББ са представени от две големи групи :

инхалаторни бронходилататори и инхалаторни кортикостероиди.

инхалатори при хобб

Бронходилататорите са основната група лекарства, изполвани за разширяването на дихателните пътища, подобряване движението на въздушния поток и така  облекчаване симптомите на ХОББ. Най-разпространените групи бронходилататори са: β2-агонистите, анти-холинергичните медикаменти и метилксантините. Те се използват самостоятелно или в комбинация.

 

Инхалаторните кортикостероиди  имат противовъзпалително действие и така ограничават и забавят прогресията на болестта. В резултат на тяхното действие се запазва структурата и така се съхранява функцията на малките дихателни пътища и алвеолите  в които се извършва обмяната на газовете, което е задължителното условие за живот!

спиране на цигарите

Важен елемент от успешното лечение на ХОББ е отказването на тютюнопушенето

Прекратяването на този вреден навик доказано подобрява функцията на белите дробове. Ежедневната физическа активност, съобразена със състоянието на пациента също помага за  укрепването на общото състояние. Хранителният режим и поддържане на оптимално тегло е също от полза при тези пациенти.

 

В заключение: ХОББ е заболяване, дължащо се на хронично-прогресиращо възпаление на белите дробове, което изисква ежедневно поддържащо лечение  и премахване на тютюнопушенето като вреден навик. Това осигурява забавяне в напредването на болестта и осигуряване на пълноценен живот за пациентите.

 

 

 

 

 

 

Коментари