Публикация

Д-р Николова: Предаването на профилактичната карта на учениците е до месец след 15 септември

Д-р Николова: Предаването на профилактичната карта на учениците е до месец след 15 септември

Обичайно е последната седмица преди 15 септември да има повече деца пред кабинетите за извършване на профилактични прегледи.


Това заяви д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз, пред БНТ. Тя посъветва хората предварително да се свържат със своя доктор, за да не се получава струпване пред кабинетите.

Срокът за предаване на профилактичната карта не е както беше 7 дена след 15 септември, а е удължен с 1 месец. Министерството удължи срока на действие на кръвните изследвания, няма да бъдат само 1 седмица, изтъкна д-р Николова.

Тя поясни, че

картата може да не бъде предавана лично от родител, а да бъде изпратена по електронна поща

но е предизвикателство, тъй като личните лекари трябва да имат точна информация за учебното заведение на децата.

Трудно ще бъде наваксването с имунизационния календар, коментира още д-р Николова.

По думите й няма нищо фатално, имунизации се извършват с бързи темпове. Тя призова за носене на маски от деца, родители и възпитатели.


Д-р Николова определи като твърде строга мярка използването на „изолационна стая“, тъй като децата ще го възприемат като наказание, че са се разболели, а това може да доведе до психична травма.


„Трябва да научим децата, че маските трябва да се носят в затворените пространства, където рискът от предаване на заразата е по-голям”, допълни общопрактикуващият лекар.

По думите й освен носенето на маската, трябва да научим децата да си мият ръцете, да не си разменят маската с други деца и че носената 3 часа в джоба маска не е ефективна.
Всеки би могъл да е с положителен тест, но трябва да кажем на хората, с които сме имали контакт, каза още д-р Николова.

Коментари