Публикация

Гените виновни за наднорменото тегло?

Един от често задаваните въпроси e дали причина за свръхтеглото са гените или начинът на живот? Резултатите от най-новите изследвания гласят: между 40 и 70 процента от риска за затлъстяване се наследяват, предаде Дойче веле.


Най-новите изводи на учени от Кембридж, Масачузетс, хвърлят светлина по въпроса как се напълнява, но същевременно са свидетелство за необходимостта от следващи проучвания и експерименти.

Учените са открили множество нови гени, които очевидно са тясно свързани със затлъстяването и натрупването на мазнини в тялото. В рамките на изследването са обобщени данните от 70 отделни проучвания, включили почти 250 хиляди участници. При направения анализ са били потвърдени известните и досега 14 гени, оказващи влияние за затлъстяването, но и са били идентифицирани 18 нови.


Някои от вече известните гени играят роля за регулирането на чувството за глад и жажда, но повечето изобщо не са били свързвани досега с енергийната обмяна на веществата.

В изследването затлъстяването е било измерено чрез индекса на телесната маса, съгласно който хората с показател над 25 се водят с наднормено тегло, а тези, които надхвърлят 30 - затлъстели. Учените са установили, че участниците в изследването, при които са били открити всичките 32 гени, влияещи на индекса на телесната маса, са тежали между седем и девет килограма повече от тези, при които са били открити по-малък брой варианти.

Идентифицираните 32 гени обясняват обаче само скромните 1,45 процента от индивидуалните вариации на индекса на телесната маса. Следователно трябва да има и още неизвестни до момента рискови гени. Учените прогнозират, че техният брой е 284 и ако това се окаже вярно, ще даде обяснението за 4,5 процента от варирането в индекса на телесната маса.

Животът като „ябълка” - по-опасен от този на „крушата”

Чрез друг анализ, концентриран върху съотношението между талия и ханш, са били открити 13 нови гени, оказващи влияние на разпределението на мазнините в тялото. По този показател хората се делят на два типа - ябълка, при които мазнините се трупат най-вече в областта на корема, и круша - с повече мазнини по задните части и бедрата. Новооткритите 13 гени са свързани с регулирането на холестерина и инсулина, а и както е известно от преди - при хората от типа „ябълка” рискът от заболявания от сърдечен инфаркт и проблеми с кръвообращението, както и от старчески диабет, е по-висок дори и при нормален индекс на телесната маса.

Коментари