Публикация

Министър Ангелов: Разрушаваме старата сграда за детска болница в карето на Медицинска академия

Министър Ангелов: Разрушаваме старата сграда за детска болница в карето на Медицинска академия

В рамките на подписания договор, без промени в сроковете и бюджета, ще бъде изградена нова модерна педиатрична болница


Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на състоялото се днес обществено обсъждане за изграждането на национална педиатрична болница.


„Имам уверението на изпълнителя, че

разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца

което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта“, посочи министър Ангелов.


Той изтъкна, че сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди.


„Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти.

Не искам българските деца да се лекуват в чужбина

– имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място“, подчерта здравният министър.


По отношение на Обществения съвет, ангажиран с Националната детска болница, проф. Костадин Ангелов беше категоричен той ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването, а не структура на бюджетна издръжка, каквито предложения са постъпили в министерството. В състава му ще влязат представители на всички заинтересовани страни.

Коментари