Публикация

Съдът прекрати делото срещу проф. Асена Стоименова

Съдът прекрати делото срещу проф. Асена Стоименова

Софийският районен съд прекрати делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, информира БНР.


Предложението за освобождаването ѝ от наказателна отговорност и санкциониране с глоба заради нейни интервюта по Българското национално радио и БНТ по време на извънредното положение беше върнато на прокуратурата заради сериозни процесуални нарушения.


В интервютата, които са от 7 април, проф. Стоименова предупреждава за опасност от недостиг на лекарствата заради презапасяване като реакция на коронавирусната криза.
С тези думи, твърди прокуратурата, тя е създавала тревога у гражданите. Според съда обаче, не става ясно с които точно свои думи проф. Асена Стоименова е притеснила хората, затова държавното обвинение ще трябва да ги конкретизира.


Пред журналистите шефката на Българския фармацевтичен съюз беше категорична, че

делото срещу нея е политическо

В последните години много известен въпрос - кой? Не е важно кой е и кой стои зад всичко това, а защо системата го допуска. И всеки трябва да бъде важен за тази система и никой, който и да е той, не може да я използва по този начин. Имам предвид системата до момента на тази сграда. Имам предвид прокуратурата, каза проф. Стоименова.

За случая „Асена Стоименова“ вече е сезиран и съдът в Страсбург.

Коментари