Публикация

Безплатни изследвания за хепатит В и С във Варна

С хепатит В са заразени около 5% от българите, а с хепатит С - 1,5%.


Кампания за безплатно изследване за хепатит В и С започна във Варна. Тя ще продължи до края на годината и няма да има ограничения за броя на направените тестове, съобщи председателят на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист” д-р Станимир Хасърджиев.

Всеки, който желае, може да посети лаборатория „Статус”, която приема на три места в града – на бул. „Съборни” №24, ет.3 (бившата Стоматология), в двора на Окръжната болница и в медицински комплекс „Младост”, всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 часа.

Тестът за хепатит се прави с венозна кръв, а резултатите са готови на следващия ден. В случай, че пробата е положителна, лаборантите ще повторят изследването и едва когато то се потвърди, пациентът ще бъде насочен към проф. Искрен Коцев, който завежда Клиниката по гастроентерология в Университетската болница „Света Марина”.

Важно е да се знае, че хепатитът протича безсимптомно. Черният дроб започва да създава дискомфорт, едва когато е изменен, т.е. в късна фаза от заболяването. За хепатит В лечение няма. Налични са обаче достатъчно добри лекарства, които да потискат вируса, така че да не се развие до чернодробна цироза.
За хепатит С терапия има, но е добре да се хване навреме, за да е успешна.

По официални данни с хепатит В са заразени около 5% от българите. Хепатит С е проблем на около 1,5% от населението.

Коментари