Публикация

Каква е връзката между нарушеното обоняние, дишането и здравето

Каква е връзката между нарушеното обоняние, дишането и здравето

Носната кухина е свързана със средното ухо чрез слухова тръба. Ако носът постоянно е запушен, а дишането става през устата, може да се развият инфекции и чести отити. Това понякога довежда до намаляване или даже загуба на слуха.

 

А всеки знае, че

храната губи вкусовите си качества, когато носът е запушен

 

Обонянието е нарушено, което понякога е заплаха за здравето, защото пречи да се усетят опасни миризми.

Неслучайно дишането през носа е подготвителен етап за специални дихателни упражнения и основен принцип в науката за дишането на йогите.

 

Така както устата е пригодена за хранене, носът е предназначен за дишане, затова въздухът трябва да попада в белите дробове именно през него. Това действително е много важно. Защо? В носа въздухът се загрява, достига нужната температура, овлажнява се и се пречиства от нездравословните съставки. Но това не е всичко.Запушеният нос често нарушава съня,

Свободното дишане през носа е една от предпоставките за добро здравословно състояние

Носната кухина е първият отдел на дихателната система, нейният вход, през който кислородът започва пътя си в нашия организъм. И от това колко добре работи този „вход” зависи много повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Даже малки отклонения в дейността му като непроходимост поради хрема например може да повлияе значително върху целия организъм, особено при малките деца. Възпалението на белите дробове често се предизвиква 

от въздуха, вдишан студен през устата.

 

Свободната циркулация на въздуха през носа е необходима и за нормалното кръвообращение на цялата лицева област. Запушеният нос, продължителната сенна хрема или алергичен ринит може да доведат до натрупване на венозна кръв.

Кръвообращението в носа е тясно свързано с кръвообращението в мозъка

Затова последиците може да бъдат главоболие, умора, снижена концентрация на вниманието и паметта.

Запушеният нос често нарушава съня,

става причина за хъркане и нощна апнея, проявяваща се в краткотрайно спиране на дишането по време на сън. Затова човек често се буди, а на сутринта се чувства като разбит и далеч не отпочинал. Появяват се хронична умора, недоспиване, трудности в работата. Децата стават капризни, изостават в ученето и общото развитие.

 

Принудителното дишане през устата не позволява на децата да се съсредоточат, влошава вниманието им. 

Всеки е забелязал, че през устата се диша по-лесно. Това според специалистите обаче намалява общото съпротивление и максималното налягане на „входа” и „изхода”. Белите дробове стават като че ли по-отпуснати и въздухът не може да достигне до техните най-отдалечени и крайни отдели. Ако това не продължи дълго, няма нищо страшно, но постоянното дишане през устата може да стане причина за снижаване на процента на кислорода в кръвта. В тези участъци на белия дроб, където постъпва недостатъчно въздух поради дишане през устата, по-лесно се развиват инфекции.

 

Освен това въздух, който влиза в белите дробове през устата, не е пречистен. Филтриращият апарат на носната кухина доставя въздуха достатъчно чист за белите дробове и гърлото. Примесите и прахът, задържани от ситото на власинките и от слизестата кожица, се изнасят обратно  навън при издишването и ако те се натрупват твърде бързо, то организмът чрез кихането ги изхвърля навън.

 

Коментари