Публикация

Какво да ядем за повече енергия?

Въпреки че се стараете да живеете здравословно идват следобедните часове на деня, когато се чувствате уморени. Работоспособността ви спада драстично и единствената ви мисъл е да се доберете до възглавница или удобно канапе.


Експертът по хранене Сара О `Нийл има няколко прости съвета, чрез които може да се избегне следобедният спад на енергията:

Открийте своята енергия
Всеки от хранителните източници дава определено количество енергия в калории. Протеините и въглехидратите доставят четири калории на грам, а мазнините - девет калории на грам, но е важно да се открият правилните неща за ядене, които ще увеличат енергията и ще подобрят здравето.

Яжте малки порции
Ключът към запазване на енергията е да се яде малко и често. Ако тялото ви е прекалено заситено, мозъкът смята, че не се нуждае от повече храна и може да се отпусне. Ако сте все още малко гладни, ще останете будни и в готовност, защото чувствате, че трябва намерите следващата си храна - това е манталитетът на пещерния човек.

Идеалното меню

Яжте три пъти на ден плюс няколко закуски между тях. Винаги трябва да закусвате веднага след събуждане, защото сте били в стадий на гладуване през нощта.

Овесена каша с плодове или сандвич с пълнозърнест хляб е добър вариант. На обяд хапнете леки протеини, като салата с риба тон с няколко оризови питки, на вечеря пак може да консумирате протеини, като пуйка или пиле (без кожата), кус-кус и др.. Можете да хапнете въглехидрати на вечеря, но, ако го направите, вечеряйте по-рано – така няма да се събудите уморени и ще бъдете гладни.

Думата с В (въглехидрати)
„Въглехидрати” стана мръсна дума преди няколко години. Хората се страхуват да ядат въглехидрати, но трябва да се яде пълнозърнест хляб, ориз и макаронени изделия.
Пълнозърнестите храни са склонни да освобождават енергия бавно, така че, ако ги хапвате на закуска, ще имате достатъчно енергия до обяд.

Белият хляб и непълнозърнестите храни също имат въглехидрати, но те предизвикват бързо покачване на кръвната захар, което е последвано от спад в енергията малко след това. Това води до глад за повече захар, когато кръвната захар падне.

Опитайте месо без протеини
Не-вегетарианците трябва да се хранят с вегетариански протеини, особено соя - това е невероятен източник на протеини, който ще помогне за увеличаване на енергията. Освен месото, това е единственият пълноценен източник на протеини с всички аминокиселини.

Бързо решение при спад в енергията
Когато стане 16:00 ч. и се почувствате уморени на бюрото си, има много закуски, които ще ви дадат бърза енергийна инжекция – банан или мляко с плодове са подходящ вариант, тъй като захарите се отделят направо в кръвта, за разлика от мазнините, на които им трябва много време за храносмилане. Шепа ядки също ще помогне. Ако имате глад за шоколад, изпийте чаша нискокалоричен горещ шоколад. Ключът е да се подготвите и да планирате предварително, което ще ви спре да търсите сладки неща из офиса.

Коментари