Публикация

През есента набавяме витамин D3 чрез хранителни добавки

През есента набавяме витамин D3 чрез хранителни добавки

Витамин D3 играе две ключови роли в развитието и поддържането на здрави кости. Той подпомага усвояването на калция от храната в червата и осигурява правилното подновяване и минерализацията на костите. Синтезира се в кожата с помощта на UV-B лъчите на слънчевата светлина.

Колко излагане на слънце е необходимо, за да поддържаме нормално ниво на Витамин D3?

10-20 минути излагане на слънце извън пиковите часове слънчева светлина  (преди 10:00 ч. сутринта и след 14:00 ч. следобяд) дневно - без слънцезащитен крем са нужни на кожата на лицето, дланите и ръцете, за да произведе необходимото за организма количество Витамин D3.

 

Слънчевата светлина, за съжаление, не винаги е надежден източник за образуване на Витамин D3 в кожата, защото този процес зависи от  много фактори:

 

  • сезон и географска ширина;
  • употреба на слънцезащитни продукти;
  • смог в урбанизираните селища /където основно живее човешката популация/;
  • пигментация на кожата, възраст над 50г. и особено над 70 г;

 

Сериозен световен проблем е недостатъчността и дефицитът на Витамин D3 в организма. Около 1 млрд. хора по света са с ниски нива в кръвта. Един от факторите за това е, че изключително малко храни са с богато съдържание на Витамин D3.

 

Ето защо през есента, когато слънцето не е толкова силно, Витамин D3 трябва да се приема допълнително под формата на хранителни добавки или лекарства.

Коментари