Публикация

19 септември - Световен ден на донорите на стволови клетки

19 септември - Световен ден на донорите на стволови клетки

Световният ден на донорите на стволови клетки се отбелязва всяка година през третия уикенд на септември, като израз на благодарност към всички донори на стволови клетки по света. У нас УМБАЛ „Александровска“ отбелязва и 15 години от създаването на Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки с призив и кампания за набиране на доброволни донори.

По случай двете събития

(Световният ден на донорите на стволови клетки и 15 години от създаването на Българския регистър), на 18 септември в 10:00 часа, в сградата на Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска“ ще бъде посрещнат един от трансплантираните у нас пациенти, на които нашият Регистър осигури неродствен донор. Шест години след трансплантацията пациентът не само се чувства добре, но и участва в редица състезания по ултрамаратон, и пожела да дари свой медал на Регистъра като израз на благодарност и символ на спасен живот. Наш гост ще бъде и първият ни донор, който през 2016 г. даде шанс за живот на пациент от Англия.


В Световния ден на донорите на стволови клетки - 19 септември, екип на Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки ще присъства на състезанието Run2Gether – Тичай да помогнеш, което ще се проведе от 9:30 часа на Националния стадион „Васил Левски“, по инициатива на Фондация Сошъл Фючър. Нашите специалисти на място ще информират гражданите за начините и видовете дарителство на стволови клетки.

Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки

е част от Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ „Александровска“ и е член на Световния регистър (WMDA), в който са регистрирани повече от 37 милиона души от 55 страни. В Регистъра има 2500 български донора и се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. Създаването на Регистъра позволи извършването на трансплантации от неродствени донори в България. По-големият брой донори в Регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични и други заболявания, за които трансплантацията е единственият шанс за живот.

След първата трансплантация на стволови клетки през 50-те години на миналия век над един милион пациенти са били трансплантирани

поради различни видове рак на кръвта и други хематологични заболявания. Често трансплантацията, използваща здрави клетки от донор или единица кръв от пъпна връв, може да бъде единственият шанс за излекуване. Когато в семейството няма подходящ донор, неродственият донор, който може да е от другия край на света, може да се окаже най-подходящ за пациента.

 

Световният регистър WMDA прави възможно сътрудничеството и глобалния обмен на информация. В международен план това силно сътрудничество е помогнало на стотици хиляди пациенти.

 

19 септември - Световен ден на донорите на стволови клетки


Световният ден на донорите на стволови клетки ще се отбележи със събития в повече от 50 страни, с призив към дарителство за живот, под мотото „Thank you, donor!”.

Коментари

Скъпи колеги,Поздравления за вашия празник!Пожелания за нови успехи и много положителни емоции!С уважение и преклонение за вашата високо благородна дейност!Доктор Людмила Костова-Враца-17.09.2020г