Публикация

Д-р Станислава Кузманова: Отлагането на преглед при бременност може да има последици за цял живот

Д-р Станислава Кузманова: Отлагането на преглед при бременност може да има последици за цял живот

Пациентите в никакъв случай не трябва да спират профилактичните гинекологични прегледи от страх от COVID-19. Само

 

с редовна профилактика могат да бъдат открити в ранен стадий онкологични заболявания, дисплазии и кисти,

 

което е предпоставка за по-висок шанс за успешно лечение, заява д-р Станислава Кузманова, АГ специалист в Сити Клиник-Варна. Според нея консултацията с лекар е ключова особено при болки, закъснение на месечния цикъл, дисфункционални течения или кисти. 

„Много важно е посещението при положителен тест бременност. Поради страх от коронавируса много от пациентките ми оставят на по-късен етап посещението при акушер-гинеколог и при някои от тях се установиха аномалии в развитието на плода. Само прегледът може да открие извънматочна бременност, случаи на бременност без ембрион, което е най-често генетично, както и да предотврати т.нар. мисед, или „задържан” аборт, категорична е д-р Кузманова.

 

С уточнението, че не иска да плаши никого, д-р Кузманова обяснява, че при твърде голямо отлагане при по-напреднала бременност излекуването чрез аборт, без значение дали е с медикаментозен или друг способ, води до

сериозен риск от тотална невъзможност за следващо забременяване

Затова тя призовава жените да забравят за страха от коронавируса и да не отлагат посещението си при акушер-гинеколог, за да не се борят с последиците после цял живот.

 

 

 

Коментари