Публикация

Проф. Ива Христова: Вече има тестове, които бързо установяват коронавируса

Проф. Ива Христова: Вече има тестове, които бързо установяват коронавируса

В първите 24 часа не може да се разбере дали детето е заразено с COVID-19, или е грип. Има вече разработени и ще достигнат и до нашия пазар тестове на достъпна цена - от около 10 лева, с които в домашни условия ще се диференцира кой е вирусът, включително и за коронавируса. И това ще става бързо. Защото началните симптоми не са специфични и е важно такъв болен да бъде отделен, независимо кой е от респираторните вируси.


Това каза проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНР.


Проф. Христова подчерта, че

тези тестове ще са доста по надеждни и по-бързи от сегашните бързи тестове

Те ще са достъпни още тази есен и у нас и родителите ще могат да си закупят.


„Не трябва да драматизираме ситуацията със заразените в училищата деца и учители, но трябва да сме отговорни, защото COVID-19 е все пак една респираторна инфекция, а тези инфекции много трудно се ограничават и се иска още по-строго спазване на мерките“, подчерта специалистът.

Очаквани са процесите в училище със започване на учебната година, но от нас зависи какъв да е размерът на щетата. От възрастта на заболелите се вижда дали има заболели ученици, но не е редно да се дава информация и по професии за броя на заболелите, коментира проф. Христова.

Тя изтъкна, че есента и началото на зимата острите респираторни заболявания ще зачестят, само че

сега акцентът е върху COVID-19

защото той е доста по-сериозно заболяване и както се е разбрало, ще продължи и другата година.


„Хубавото е, че вече се научихме да спазваме дистанция и да си носим маските. Децата са едни малки възрастни и се вижда, че и те се отнесоха отговорно. Цялата отговорност пада върху спазване на мерките и занапред от всички“, изтъкна заместник-директорът на НЦЗПБ.


По думите на проф. Христова това, че

децата са преболедували други коранавируси преди

сега им създава кръстосан имунитет към COVID-19 и затова те го прекарват леко.

„Трябва да се проветряват стаите на децата, да се носят маските в коридорите“, припомни още проф. Христова и заяви, че очаква да се направят в бъдеще изследвания за ефекта от тези мерки.

След преболедуване намаляват антителата при пациентите и това се доказа, от друга страна, обаче остават антитела и клетъчен имунитет, защото повторните случаи са с много малко симптоми, това важи и за децата, обясни проф. Христова.


Специалистът заяви още, че при всички случаи противогрипните ваксини са една защита срещу сезонните вируси.

 

 

снимка: БНТ

Коментари

Анализ на Ковид ще даваме след пет години когато видим какви ще са последствията на преболедувалите пациенти.Сега само можем да се молим по-леко да се изкарва и да се подсигурят високи технологии и колеги които да ги използват,че май няма да останат такива.

CredoMedia: in focus
20 сеп 2020 16:09

До "Анонимен": Самият факт, че се криете, показва колко сте сигурен/сигурна в тезата си... И кои сте тези "ние", на които ви е писнало? В Интернет има достатъчно територия за избиване на комплекси. Ако обичате, насочете се към обичайните места за тази цел. Тук е професионална среда.

Анонимен
19 сеп 2020 19:04

Така де ,  Ковид -19  бил по- опасен  от грипните вируси и засягал респираторния тракт . А грипните   не го ли засягат - има ли грип без зачервено гърло , кашлица и усложнения  като бронхит и пневмония .  Писна  ни от платени еничари на мафията !