Публикация

Роля на витамин D3 в процеса на минерализация

Роля на витамин D3 в процеса на минерализация

Произведен в кожата или приет с храната, витамин D се пренася чрез лимфната система във венозната циркулация и може да бъде съхранен и след това освободен от мастните клетки. Витамин D в циркулацията е свързан с витамин D3-свързващ белтък, който го транспортира до черния дроб, където витамин D3 се преобразува до 25-хидроксивитамин D. Тази форма на витамин D3 e биологично неактивна и трябва да бъде преобразувана в бъбреците до биологично активна форма. Серумният фосфор, калцият и фибробластните растежни фактори могат или да повишат, или да понижат продукцията на биологично активен витамин D3, който подобрява калциевата абсорбция в тънките черва чрез повишаване на експресията на епителните калциеви канали. Само 10 до 15% от приетия с храната калций и около 60% от фосфора биха се абсорбирали при липса на витамин D3.


Биологично активният витамин D3 също помага в индуциране зреенето на остеокластите. Зрелите остеокласти отстраняват калция и фосфора от костта, поддържайки нивата на калция и фосфора в кръвта. Адекватните калциеви и фосфорни нива подпомагат минерализацията на скелета.

Факти за витамин D3

  • Витамин D3 (холекалциферол) е мастноразтворим витамин. Tой може да се набави от храни с животински произход, но количествата му там не са големи. Повече витамин D3 се съдържа в по-мазните риби (сьомга, херинга, змиорка); яйчен жълтък, черен дроб, масло, сирене.
  • Витамин D3 може да бъде синтезиран в по-дълбоките епидермални слоеве на човешката кожа под влияние на ултравиолетовата (UV-B) слънчева радиация и топлина.
  • Дефицит на витамин D3 обикновено не се наблюдава при хората, живеещи около екватора, където не липсва слънчева светлина през цялата година.
  • Има няколко причини, водещи до недостиг на витамин D3 при възрастни: генетични фактори, хранителни навици, липса на достатъчно слънчева светлина или слънцезащита, нарушения на определени телесни функции.
  • Основната физиологична функция на витамин D3 е да се поддържат концентрациите на серумния калций и фосфор в размер, който запазва клетъчни процеси, невромускулната функция, и втвърдяването на костите.
  • Витамин D3 осъществява тази цел чрез повишаване на ефективността на тънките черва за абсорбиране на калций и фосфор от храната и чрез мобилизиране на калций и фосфор от костта.
  • Установено е, че витамин D3 допринася за поддържане на нормалната функция на мускулите. Мускулната слабост е функция на клиничен синдром на дефицит на витамин D3. 
  • Клиничните симптоми на индуцирана от дефицит на витамин D3 миопатия включват проксимална мускулна слабост, дифузна болка в мускулите и увредена походка.
  • Витамин D3 също повлиява имунната система. Ангажиран е с нормалното функциониране на имунната система и модулира отговора при възпаления.

Коментари