Публикация

Не пренебрегвайте здравето на очите си

Днес е Световният ден на зрението. Отбелязва се всяка година през втория четвъртък на октомври, като целта е да се насочи вниманието на обществото върху ползата от превенция за предотвратяване на слепотата и зрителните нарушения.


Катарактата (вътрешно перде) е на първо място сред основните причини за слепота и инвалидност от очни заболявания  - от  49 хиляди очни операции у нас годишно 25 хиляди са за катаракта. Това е състояние, характеризиращо се с помътняване на лещата, в резултат на което се нарушава зрението.

На второ място е глаукомата - въпреки съвременните методи и медикаменти, които се прилагат и в България. Наричана е тихият крадец на зрението. Глаукомата представлява група заболявания с общ белег - увреждане на зрителния нерв, обикновено съпроводено с абнормално повишено вътреочно налягане.

Третото най-разпространено очно заболяване е макулната дегенерация – тя се развива при хората над 60 год. и у нас, както и в целия свят, е основната причина за слепота в тази възрастова група.

Очният преглед трябва да намери място в календара на всеки. От това зависи здравето на очите му.

Какво включва добрият очен преглед чуйте от доц. Руска Христова, началник на Клиниката по очни болести в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” в София.

Коментари