Публикация

Д-р Брънзалов: Работата ни не е само да лекуваме COVID-19, има и много хронични заболявания

Д-р Брънзалов: Работата ни не е само да лекуваме COVID-19, има и много хронични заболявания

Голяма част от пациентите ни търсят по телефона, но немалка част от тях идват и директно, те са си свикнали да посещават кабинетите ни. Обикновено симптомите не са толкова силно изразени, изчакваме няколко дни, оставяме ги в домашни условия, лекуват се чисто симптоматично и ако има влошаване на състоянието - търсим вариант, при който те да бъдат диагностицирани и придвижени по-натам по веригата.


Това каза заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай

Брънзалов пред Bulgaria ON AIR във връзка с COVID-ситуацията у нас.


Специалистът отбеляза, че

до този момент системата ни работи добрe

но когато трябва да се сложи точната диагноза, трябва ли пациентът да бъде тестван, нещата се объркват и много трудно се осъществяват.


„На сайта на общопрактикуващите лекари отдавна са сложени нашите предложения за поведението на общопрактикуващия лекар в условията на пандемия. Ние спазваме инструкциите, но те не са перфектни и много трудно ще бъдат. Ние имаме проблем, този вирус е в обществото. Колкото по-рано го диагностицираме даден пациент, толкова по-лесно ще бъде овладяна инфекцията“, допълни д-р Брънзалов.

Когато даден пациент има симптомите

те търсят контакт с РЗИ.

Ние настояваме и да има пункт за набиране на проби, извън лечебните заведения. Когато пациентите попаднат в болница с усложнения, са минали поне през двама, трима лекари, рядко са пациентите, които се самонасочват, за да бъдат хоспитализирани, каза още специалистът.

„Критериите за тестване са подробно описани, но голяма част от тях не могат да бъдат изпълнени. Например ние не можем да разберем каква е сатурацията на кръвта по телефона. Не можем да направим на пациента рентгенова снимка, за да видим има ли или не вирусна пневмония, което е категоричен показател за тестване. Към момента, за съжаление, не можем да кажем, че имаме точен алгоритъм в България“, каза д-р Брънзалов.

Как да лекуваме, като не можем да диагностицираме?

- риторично попита той.

 

Заместник-председателят на БЛС каза още, че на първа линия е всяко медицинско лице, което първо е осъществило контакт с пациента.


„Ние не знаем кой влиза в кабинета. Нашата работа като лекари не е само да лекуваме COVID-19. Има и много хронични заболявания, които трябва да се открият в ранен етап и да бъдат наблюдавани. Нека хората сами преценят дали личните лекари са на първа линия, или не“, каза д-р Брънзалов.

Коментари