Публикация

Д-р Виктория Чобанова: Личните лекари все още нямат алгоритъм за действие при COVID-19

Д-р Виктория Чобанова: Личните лекари все още нямат алгоритъм за действие при COVID-19

Общопрактикуващите лекари все още нямат ясен алгоритъм и не знаят какво точно да правят в случаи на заразяване с COVID-19, било на деца в училище, било при други пациенти.


Това заяви д-р Виктория Чобанова, общопрактикуващ лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София-област, пред БНР.

Първоначалните съвети към пациента по телефона включват стандартния набор от мерки при вирусна инфекция

Ако до два дни не започне подобрение, д-р Чобанова вика болния за преглед и оттук започват неяснотите, разказа тя.


„Ето, в София се разкри логистичен център за пациенти с коронавирусна инфекция. Оказва се обаче, че не можете да отидете и да кажете – имам съмнения, че съм с коронавирус, изследвайте ме. Това е само за тези, които са минали първоначалния път и са стигнали до линейката. И ако вас линейка не ви закара в този център, никой няма да ви обърне внимание там. А се рекламира, че всичко било безплатно“, коментира д-р Чобанова.


Тя уточни, че в по-малките населени места даже няма лаборатория, където човек да се изследва.


По думите й, това, което остава за общопрактикуващите лекари, е да се ориентират по клиниката, за която вече знаят доста.

В първите дни обаче няма как да се разграничат симптомите на коронавирусната инфекция от тези на стандартните инфекции

през есенно-зимния сезон, допълни общопрактикуващият лекар.


Месеци след началото на епидемията вече би трябвало да се реагира „по-спокойно и по-целенасочено“, смята д-р Чобанова. Тя изтъкна, че има противоречиви заповеди, които са в сила и които объркват джипитата.

Като вариант за справяне със ситуацията личните лекари търсят начини за снабдяване с тестове, които да използват на място, в кабинета, срещу заплащане, поне за някои от пациентите, съобщи още д-р Виктория Чобанова.

Според нея „със сигурност наличието на сапун и по-честото миене на подовете в училищата ще проработи, ако не заради коронавируса, то поне заради другите инфекции, които се предават с мръсни ръце и които са чести в училищната среда“.


„По отношение на маските съм доста резервирана.

Маската върши работа, когато се носи правилно

Когато имаме деца, на които не им е първи приоритет да пазят маските си чисти, когато тези маски падат на земята, слагат се в чантите, сменят се между децата, нали разбирате, че някаква съществена предпазна сила няма да имат“, отбеляза общопрактикуващият лекар.

 

„Това е въздушно-капкова инфекция, в която дългосрочно всички ние имаме риск да се разболеем над 90%. Кой ще преболедува по-леко, кой по-тежко, вече е отделен въпрос“, допълни д-р Чобанова.

 

Коментари