Публикация

Безплатни белодробни изследвания в 8 града

По повод Световния ден на спирометрията, който се отбелязва днес, жителите на осем града на страната ще имат възможност безплатно да проверят състоянието на белите си дробове.


От 10:00 до 16:00 часа на централни места в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян всеки, който желае, може да си направи спирометрични изследвания.

Акцията е част от националната информационна кампания „Здраве за белия дроб 2010”, която е официален партньор на международната инициатива „Година на белия дроб”.

В София Световният ден на спирометрията ще бъде отбелязан пред НДК. Посетителите ще могат да чуят джаз импровизации в изпълнение на тромпетиста от БРАЗЗ асоциацията Тодор Бакърджиев и перкусиониста Христо Ганев, застъпници на кампанията.

Събитието ще бъде открито от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, която е патрон на кампанията „Здраве за белия дроб 2010”, доц. Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести, Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, и от Зоя Паунова, изпълнителен директор на „Астра Зенека” за България.

В Пловдив изследванията ще се извършват пред сградата на общината; във Варна – на бул. „Хр. Ботев” в района на „Козирката”, срещу катедралата; в Плевен – във фоайето на зала „Катя Попова” и на площада пред залата; в Стара Загора – пред сградата на Областната администрация; във Видин – в мола; в Троян – в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести, на ул. „В. Левски” 253 (от 8:00 часа до 14:00 часа).

*Повече за спирометрията и как се прави самото изследване може да научите от д-р София Ангелова, пулмолог.

 

Коментари