Публикация

При 5% от хората болестта на Алцхаймер е наследствена и се проявява по-рано от обичайното

При 5% от хората болестта на Алцхаймер е наследствена и се проявява по-рано от обичайното

На 21 септември целият свят отбеляза Деня за борба с болестта на Алцхаймер – хронично невродегенеративно заболяване, което обикновено се развива бавно и постепенно се влошава с времето. То е причина за 60 – 70% от случаите на деменция по света.


В България няма точна статистика, но някои проучвания показват, че

дементните у нас са около 100 000, като 75% от тях са с болестта на Алцхаймер

Установено е, че при фамилни форми на болестта първите предвестници могат да се появят още около 30-ата-40-ата година на човека. Сред тях са:

  • Трудното припомняне на скорошни събития;
  • Често губене на предмети;
  • Трудно намиране на подходящите думи;
  • Нарушена пространствена ориентация;
  • Забравяне на ангажименти.

С напредването на болестта се появяват и симптоми като проблеми с говора, дезориентация, промени в настроението

загуба на мотивация, затруднения при ежедневни дейности и поведенчески проблеми.

Диагнозата се поставя сравнително лесно

когато заболяването е с развита клинична картина. Използват се невроизобразяващи методи за изследване на мозъка (компютърна томография и ЯМР), невропсихологически тестове, Позитронна емисионна томография, изследване за Тау протеини в гръбначно-мозъчната течност. По-трудно се поставя диагнозата, когато се касае за т.нар. леко когнитивно нарушение. Това са случаи, при които имаме най-често разстройства на паметта, без други клинични прояви и промени в невроизобразяващите изследвания. Около 45% от тези случаи постепенно преминават в Болест на Алцхаймер. При подозрения, че става дума именно за това заболяване, диагнозата обикновено се потвърждава с оценка на поведението и когнитивни тестове.

 

Всички тези методи за диагностика са налични в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и се прилагат рутинно в ежедневната практика, а Клиниката по неврология е един от основните центрове за диагностика и лечение на заболяването.

Изразена наследственост има в около 5% от болните от Алцхаймер

При такива случаи заболяването започва в малко по-ранна възраст. При останалите има генетична предразположеност, която може да се изследва със специални генетични тестове, каквито се правят и в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Те са точни, защото болницата работи с една от най-големите генетични лаборатория в света – CentroGene.
Причините за болестта на Алцхаймер не са достатъчно добре изучени. Смята се, че около 70% от риска се наследява от родителите на болния чрез множество свързани гени. Други рискови фактори са предходни наранявания на главата, депресия и хипертония.

Въпреки напредъка на медицината лечение на болестта на Алцхаймер все още няма

Медикаментите само забавят хода на заболяването.

 

Източник: УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

Коментари