Публикация

Педиатър: Сега е идеалният момент децата да се ваксинират срещу грип

Педиатър: Сега е идеалният момент децата да се ваксинират срещу грип

Клинично обикновеният грип и коронавирусът могат да са неразличими. Затова ще разчитаме на бързите тестове, защото за грип със сигурност работят, а за COVID-19 засега са по-бавни. Това, което би помогнало на всички лекари, е да си повишим самосъзнанието и да си сложим ваксина за грип. Ако е сложена ваксина за грип и стане инфекция на детето след около месец и половина-два, със сигурност не е грип.


Това заяви педиатърът доц. Гергана Петрова от УМБАЛ „Александровска“ пред БНТ.
Според нея сега е идеалният момент да се ваксинират децата. Тя препоръча малките деца след 3-годишна възраст, когато тръгнат на детска градина и имат повече социални контакти, да бъдат имунизирани срещу грип.


За да се направи тест, е много важно да се види епидемичната връзка.

Нормално е децата да боледуват, нормално е да вдигат температура. Не може при всяко 37,5, което много стресира майките, веднага да се търчи. Ако детето има някаква банална вирусна инфекция, но родителите му го заведат в лаборатория и то стои с някой доказано заразен с коронавирус, рискът е много голям, коментира доц. Петрова.

Съветът на педиатъра

е да се въоръжим с търпение, да спазваме инструкциите и социалната дистанция.


Неприятно е да се носят маски, но това е необходимото зло, за да се пазим. Те не са панацея за коронавирус, но намаляват страшно другите инфекции“, коментира доц. Петрова.


Тя допълни, че

всяко едно хронично състояние може да окаже някакъв утежняващ фактор, ако се разболее детето

но ако детето е в добро общо състояние с контролирано хронично заболяване, то може да ходи на училище, стига да спазва мерките.


Според педиатъра при децата най-често вирусът започва с болки в гърлото и висока температура.


Доц. Петрова посъветва родителите да не прекаляват с имуностимулантите, не е добре да се свръхстимулира имунитетът.

Коментари