Публикация

Разходките са полезни за мозъка

Американски учени твърдят, че ходенето по около километър и половина на ден може да предотврати развитието на проблеми с паметта и дори Алцхаймер при възрастните.


Изследването, публикувано в Neurology, показва, че разходките са полезни за мозъка в по-късна възраст и намаляват наполовина опасността от проблеми с паметта.

Известно е, че размерите на мозъка намаляват с напредването на възрастта, но изследователи от университета в Питсбърг са установили, че ходенето поне 9 км седмично предпазва сивото вещество.

Учените изследвали 299 души без деменция, които записвали разстоянието, което изминават всяка седмица. Девет години по-късно техният мозък бил сканиран, за да се установят размерите му, а четири години след това участниците били изследвани за когнитивни нарушения.

Тези от тях, които ходели поне девет километра седмично, имали по-голямо сиво вещество от останалите, които изминавали по-къси разстояния. 116 или 40% от участниците страдали от някаква форма на деменция, но тези от тях, които ходели най-много, било с 50% по-малко вероятно да имат проблеми с паметта.

Коментари