Публикация

София ще има денонощна общинска детска поликлиника през 2021 г.

София ще има денонощна общинска детска поликлиника през 2021 г.

Следващата година в София ще отвори врати първата денонощна общинска детска поликлиника. Целта е в медицинския център да има всякакъв вид специалисти, които 24 часа до обслужват малките пациенти. От Столичната община обещават в поликлиниката да работи детски пулмолог, УНГ специалист, офталмолог, гастроентеролог, хирург. Предвидено е да има и собствена лаборатория.

Клиниката ще разполага и с дневен стационар, ако са необходими манипулации като венозни вливания, имунизации

инхалации, активно наблюдение.


Новата детска поликлиника ще се намира в сградата, в която до миналата година се помещаваше Центърът по наркомании. След изтичането на договора с държавата, Столичната община отново придобива сградата. Решено е да бъде направен ремонт, а сградата да бъде пригодена за нуждите на най-малките, съобщи заместник-кметът на столицата Дончо Барбалов пред БНР.

В последните години в общината многократно сме обсъждали необходимостта от създаването на такова общинско лечебно заведение за доболнична помощ. След това започнахме разговори с лекари от общинските лечебни заведения. Имаме две общински заведения с педиатрични клиники, за да видим какви специалисти, какво пространство и техника са необходими. Смятаме, че сградата е подходяща. Обърнахме се и към частния сектор – помогнаха ни с безплатен анализ и с идеи. След това намесихме и строителните специалисти, които разгледаха сградата, дадоха оценка за необходимите ремонти. В крайна сметка вече сме на етап процедура за осъществяване на тази прекрасна идея, поясни заместник-кметът.

Той изтъкна, че

поликлиниката ще работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата

„По всяко време родители, които имат притеснения, нужда техните деца да получат медицинска помощ, ще могат да се обърнат към поликлиниката. След първоначален преглед детето ще бъде насочено към специалистите, които са там“, каза още Дончо Барбалов.

Коментари