Публикация

Как язвата да остане в миналото?

През последните години операциите по повод язва на стомаха и дванадесетопръстника намаляха драстично. Причината е откриването на специфичния бактерий – хеликобактер пилори, който води до това заболяване.


Учените разработиха лекарствено лечение, което в мнозинството от случаите решава проблема дефинитивно. Така не се стига до усложненията – перфорации и кръвоизливи, с които основно се занимаваха хирурзите. Важното е всеки, който има оплакване от киселини и парене под лъжичката и в гръдната кост, тежест и болка в горната част на корема, навреме да отиде на лекар. Защото въпреки напредъка на медицината все още има хора, които се превиват от болка и „се лекуват” със сода...

Гастроентеролозите могат да установят дали оплакванията се дължат на язва, гастрит или друга причина чрез обстоен преглед, рентгенова снимка (най-често с контрастна материя, приета през устата), гастроскопия, ехографско изследване и тест за наличието на хеликобактер пилори.

Когато инфекцията с този бактерий се докаже, съвременното лечение се провежда най-често с комбинация от препарати за период между 7 и 14 дни. Пият се специфични антибиотици, както и мощни препарати от рода на омепразол генерикон, които потискат трайно патологично повишената стомашна киселинност. По този начин увредената лигавица заздравява, а оплакванията остават в миналото.

Коментари