Публикация

Д-р Мустаков: COVID-19 не е толкова рисков за хората с алергии

Д-р Мустаков: COVID-19 не е толкова рисков за хората с алергии

Носенето на маски от деца трябва да бъде лимитирано

Каза водещият детски алерголог д-р Тихомир Мустаков от Клиниката по алергология в УМБАЛ "Александровска" в изложението си на семинара "От зърното... до здравето", който се проведе от 18 до 20 септемри 2020 г. в к.к. Албена.

 

В неговата презентация

"Алергия и астма - рискове и ползи от COVID-19" 

бяха изяснени важни аспекти на връзката между коронавирусната инфекция и алергичните заболявания. Първоначалните предположения на специалистите са, че алергичните хора биха реагирали по-тежко на евентуална инфекция поради цитокинната буря, която води до повишена съсирваемост и запушване на белодробните капиляри и от там затруднен газообмен.

За щастие има болести, които не са повлияни от цитокинната буря и алергичните са едни от тях,

каза д-р Мустаков. Съществуващите проучвания не показват очаквано разпространение на астматици сред пациенти с COVID-19. Някои аспекти на имунния отговор от тип 2, включително

цитокини тип 2 (IL-4, IL-13 и др.) и натрупване на еозинофили, може да осигури потенциален защитен ефект срещу COVID-19.

 

Освен това, конвенционални терапевтични средства за астма, включително инхалационни кортикостероиди, алергенна имунотерапия (AIT) и анти-IgE моноклонални антитела, също могат да намалят рискове за астматици, страдащи от инфекция на вируса чрез облекчаване на възпалението или засилване на антивирусни

защита, обясни водещият алерголог, като подчерта, че това не важи за хората, страдащи от тежка астма.

Взаимодействията между COVID-19 и астмата заслужават допълнително внимание и изясняване.

Трябва много прецизно да се регламентира носенето на маска от учениците

Всяка пречка пред издишването на въздуха затруднява газообмена. Децата са склонни към различни недостатъчни, затова неговата препоръка е децата да не бъдат карани да носят маски целодневно. Носенето на маски от учениците, според специалиста, трябва да бъде лимитирано.

 

Внимателно с маските в училище

Учениците са в училищата средно около осем, понякога и повече часове. Носенето на една и съща маска за целия този период крие опасности от инфектиране с други инфекции, както и риск при евентуално полепване на Covid вирус - губене на протективната функция на маската.

 

Според него децата трябва да носят маски само по време на придвижването до и от учебните заведения, през останалото време маската да бъде съхранена на защитено място или да бъде изхвърляна. Рискът децата да разменят маските си е голям. Дългото носене на маски засилва също контактните дерматити, но намалява сенната хрема.

Злоупотребата с дезинфектанти е опасна

особено в детските градини, където децата дишат изпаренията на почистващия препарат цял ден. 

Ако може да се ползват физикални, а не химични методи за почистване на помещенията е препоръката на детския алерголог, като подчерта, че химичните методи засилват алергиите у най-малките. Природните методи - чистият въздух, измиването на ръцете са най-добрата превенция.

 

Алергологът изтъкна

  • Covid-19 все пак не е чума.
  • Мерките срещу Covid 19 промениха много живота и медицината в частност.
  • Пазейки се от едни болести може да предизвикаме или влошим други.
  • Наложи се да чистим повече, ако е разумно е за добро...
  • Увеличаването на физическата дистанция не трябва да ни разединява – хората са силни, когато са заедно.
  • Астматично болните не са с повишен риск от тежко протичане на Covid-19 (с изключение на най-тежката астма).
  • Правилната антиастматична терапия е протективна срещу тежко протичане на Covid-19.
  • Не злоупотребявайте с дезинфектантите. Предпочитайте нехимичните средства за дезинфекция – измиване, проветряване, филтрация, екраниране, UV-лъчение.
  • Medicus curat, natura sanat.

 

МОСТ

 

Националната среща на журналисти, медици и политици, вдъхновена от журналиста и общественик Юлия Пискулийска и доц. д-р Нигяр Джафер се проведе за 19-ти път от фондация "Мост". Лице и талисман на традиционното събитие е любимата на всички актриса Татяна Лолова. Основен фокус на тазгодишния форум беше COVID-19.

Коментари

До колко е коректно д-р Мустаков да се изказва така крайно и категорично?  Колко пациенти с КОВИД и астма лично той излекува?