Публикация

МЗ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изграждат мрежа от центрове за мозъчно-съдови заболявания

МЗ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изграждат мрежа от центрове за мозъчно-съдови заболявания

Нов бипланов ангиограф беше официално открит в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в столицата.


„Като здравен министър съм изключително щастлив, че лечебните заведения в България се обновяват постоянно с апаратура. В университетската болница „Св. Иван Рилски“ вече работи единственият на Балканския полуостров последен модел бипланов ангиограф. Благодарение на него

повече от 500 пациента годишно ще могат да получават медицинска помощ на световно ниво

тук, в България“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.


„Апаратът е закупен със средства, осигурени от Министерството на здравеопазването, в размер на близо 2,4 млн. лв., за което сме признателни“, посочи директорът на лечебното заведение д-р Антон Петков.


Ангиографът е окомплектован с всички програми и пособия за невро-насочени интервенции, позволяващи извършването на целия спектър ендоваскуларни мозъчни процедури. До този момент в света има около 250 такива апарата, от които 80 в Европа, а на Балканите и в Югоизточна Европа само на две места – в България и Словения.

С уникалната технология се получават най-прецизни висококачествени образи при възможно най-ниска радиационна доза

което е особено важно при дълги и сложни процедури, при които рентгеновото натоварване за пациентите и персонала се увеличава, стана ясно от думите на здравния министър.

 

„Освен за пациентите,

тази нова уникална придобивка е от ключово значение и за професионалното развитие на медицинските специалисти

Чрез закупуване на фантоми доц. Станимир Сираков и екипът му биха могли да създадат център за обучение на територията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. На тях ще бъдат обучени специалисти от цялата страна, което в последствие ще позволи развиването на мрежа от центрове за интервенции на мозъчно-съдови заболявания навсякъде в България. Министерството на здравеопазването ще съдейства с варианти за осигуряване финансирането на фантомите“, допълни още проф. Ангелов.

Нашата цел е да създадем такъв център, за да обучим повече кадри и българският пациент да има максимално бърз достъп до този вид лечение, тъй като при острия мозъчен инсулт времето е от изключително значение. Географското положение на България не позволява да се транспортира всеки пациент от всеки край на страната навреме, така че е важно да развием мрежа от центрове, за да гарантираме качественото лечение на пациентите с мозъчно-съдови заболявания

 

- посочи доц. Станимир Сираков, ръководител на центъра по мозъчно-съдови заболявания на университетската болница.

Коментари

Браво!Поздравления за колегите за новата придобивка на класната  апаратура-бипланов ангиограф!Да се създаде мрежа от центрове за лечение на мозъчно- съдовите заболявания е мечта на много поколения български лекари и вярвам,че това ще се сбъдне!Пожелания за успех на нашите невролози!С голямо уважение:Доктор Людмила Костова-Враца-25.09.2020г.