Публикация

Държавата ще купи два медицински хеликоптера

Държавата ще купи два медицински хеликоптера

Близо 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за доставка на хеликоптери за реакция при спешни медицински случаи и кризи.


Това информира Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


С одобрения проект на Министерството на здравеопазването за първи път

в страната ще бъде въведена 24-часова услуга по осигуряването на въздушен транспорт на пациенти в спешни състояния

до приемно лечебно заведение, както и за нуждите на трансплантацията в страната.

 

Проектното предложение предвижда и окомплектоване с необходимото медицинско оборудване и електронни системи за комуникация, навигация и управление. Ще се осигури и необходимото обучение на екипажа и на медицинските екипи за работа във въздуха.


С осигуряването на съвременни санитарни превозни средства за транспорт по въздух

ще се осигури възможност за навременна диагностика, наблюдение и лечение

в случаите, когато за осъществяването на наземен транспорт са необходими повече от 30 минути. Това ще помогне, в значителна степен, за спасяването на живота на пациенти в критично състояние, както и ще повиши капацитета за реакция при възникване на бедствия, аварии или катастрофи.


Реализацията на проекта е част от политиката за обновяване и окомплектоване на системата на спешна помощ, изтъкват от регионалното министерство и припомнят, че в момента с финансиране от ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 се изпълнява и голям проект за ремонт на всичките спешни центрове в страната и доставка на 400 нови линейки.

Коментари