Публикация

Пораженията на COVID-19 – новата „патология” на пулмолозите

Пораженията на COVID-19 – новата „патология” на пулмолозите

На 25 септември отбелязваме Световния ден на белия дроб.


2020 година не се различава от предходните по отношение на вида и честотата на белодробната патологията.

На челни места в класациите остават хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и белодробният карцином, който в България се диагностицира късно и е от карциномите с най-ниска 5-годишна преживяемост. Друга патология, с която се сблъскваме ежедневно, са инфекциите на долните дихателни пътища – пневмонии, екзацербации на ХОББ и бронхиектазии, белодробна тромбоемболия, която като че ли напоследък се среща все по-често

- коментира доц. Милена Енчева, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА.

Акцент в работата на пулмолозите през настоящата година се оказват „пораженията”, които COVID-19 оставя у преболедувалите пациенти

Новият коронавирус засяга различни системи от човешкото тяло, но белият дроб е прицелният орган. Именно дихателните проблеми са най-честата причина за постъпване в болница, а развитието на тежка дихателна недостатъчност налага интензивно лечение и наблюдение.

В нашата клиника извършваме проследяване на пациентите след преминаване на острата активна фаза на COVID-19. Оказва се, че над 80% от пациентите, преболедували тежко болестта, имат поражения в белия дроб, причиняващи задух, умора при обичайни усилия и дори дихателна недостатъчност, налагащи допълнителни диагностични и лечебни процедури, отбеляза доц. Енчева.

В белодробната клиника на ВМА се приемат пациенти за оценка на белодробната структура и функция след COVID-19

по определен протокол, изработен на базата на международни научни публикации. Много от тези пациенти са със специфични белодробни промени, нарушена функция и клинична симптоматика -- задух, кашлица, умора. Има пациенти, при които дихателната недостатъчност се установява месеци наред. 

 

„Проследяването им се извършва през определени периоди от време, в зависимост от симптоматиката и резултатите от направените изследвания“, коментира още доц. Енчева.


Тя изтъкна, че

болестта не преминава с изписването от инфекциозна клиника

При повечето пациенти симптомите и нарушенията в клиничните параметри продължават с месеци и изискват активно лечение и проследяване. Има случаи, при които едва на шестия месец пациентът започва да се възстановява и да нормализира функционалните си параметри.


В обобщение доц. Милена Енчева подчерта

важността на профилактиката и навременната диагностика на белодробните болести

Обръщайте се навреме към специалистите, когато имате белодробни симптоми. Важно е личните лекари да познават рисковите фактори за най-честите и най-значими белодробни заболявания. А всеки, който има симптоми, особено сега в условията на COVID-19, да не ги подценява, а да потърси консултация с лекар. За пациентите, прекарали коронавирус, посещението при пулмолог е задължително, за да бъде направена оценка на белодробната функция.

Как да намалим шансовете за заразяване или разпространение на COVID-19

  • Носете маска;
  • Редовно и старателно почиствайте ръцете си;
  • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата;
  • Спазвайте дистанция;
  • Избягвайте да ходите на места, където се събират много хора.

Коментари