Публикация

Може ли HPV да предизвика рак на гърлото? 

Може ли HPV да предизвика рак на гърлото? 

Човешкият папиломен вирус (HPV) е известен по-скоро като причинител на рака на маточната шийка, но през последните години в света има все повече случаи на пациенти, при които инфекцията се свързва и с тумори в областта на главата, гърлото и шията. За съжаление, в последните години все по-често това заболяване се открива при млади хора в активна възраст. Актьорът Майкъл Дъглас пребори успешно рак на гърлото, свързан  с HPV инфекция.  

Папилома вирусите са над 100 различни типа

като всеки от тях си има номер. Голяма част от тях са безобидни, но някои щамове са канцерогенни и това е научно доказано. Основно това са HPV-16 и HPV-18, но и някои други. Най-коварното е, че инфекцията, предизвикана от тези вируси, обикновено протича безсимптомно. Положителното е, че имунната система на повечето хора успява да се самоизчисти от тях без трайни последици за здравето. 

 
Учените в наши дни смятат, че

около 5% от всички случаи на рак по света са свързани с HPV

Не само тумори на маточната шийка, вулвата, влагалището и пениса, но и на туморите  в областта на главата и шията.  

 
В България, а и по света вече се прилагат ваксини срещу HPV. Има няколко вида - срещу два, четири или повече щама на папилома вируса. Няма категорични доказателства, че тази имунизация пази от рак в областта на главата и шията, свързан с HPV. Очакваме обаче ваксинираните пациенти да получат по-добри резултати от лечението, изтъква лъчетерапевтът проф. д-р Иглика Михайлова дм.  
 
Вижте във видеото отговорите на проф. д-р Михайлова дм за връзката между папилома вирусите и рака на главата и шията. 
 
BG-NONO-00023/09.2020 
 

Коментари